5 tips voor een leuke vakantie met kinderen

geen hoge verwachtingenOp vakantie met de kinderen. Een regelrechte ramp of een paradijselijke ervaring? Het succes hangt af van jouw verwachting, hun programma en het weer moet natuurlijk ook een beetje mee zitten. Voorkom dat je gefrustreerd raakt! Het geheim is: kijk naar waar je kinderen blij van worden. Zij een leuke vakantie, jij een leuke vakantie. Wij zijn vorig jaar naar Terschelling geweest. Ondanks veel regen en weinig geld, was het de heerlijkste vakantie ooit! Doe je voordeel met deze 5 tips voor een geslaagde vakantie met de kids!

vakantiebestemming kiezen1. Kies een goede bestemming

Als je kinderen zich tijdens de vakantie goed kunnen vermaken, tevreden zijn en ’s avonds heel moe gaan slapen, is jouw vakantie geslaagd. Heb je eindelijk tijd voor dat dikke boek of kun je heel mindful in de zon of in de regen gaan zitten. Wij hebben vorig jaar voor een camping gekozen waar op elk veldje een speeltoestel stond. Dat was een groot succes. De camping had ook nog skelters staan voor de kinderen waar ze vrij gebruik van konden maken. Op sommige campings hebben ze een leuk kinderprogramma, waar je als ouders soms ook aan mee kunt doen. Als het echt leuk is, hoeft het niet te voelen alsof je je kind ‘dumpt’ maar zie je dat je kind geniet van buiten zijn of leuke dingen doen. Maar zorg wel dat je ook tijd samen doorbrengt, natuurlijk.

Dit jaar kamperen we weer in Nederland. Met een baby erbij voel ik niet zoveel voor fietsen door weer en wind. Dus hebben we een camping gekozen waar de kinderen kunnen spelen, zowel binnen als buiten, zwemmen ook zowel binnen als buiten en overal speeltoestellen. We gaan met vrienden, dus de kinderen gaan elkaar hopelijk ook vermaken. Wij kunnen dan ’s avonds samen campingstoelhangen of er als echtpaar even uit. Dat is tegen die tijd ook alweer veeel te lang geleden.

2. Neem de juiste spullen mee

Een goed picknickkleed, een fijne bal, (loop)fiets voor de kinderen, een vlieger, maar ook knutselspullen of een vakantieboek dat nieuw voor ze is doen wonderen. Wij nemen ook goede regenkleding mee, het weer in Nederland zou zomaar eens kunnen tegenvallen. Ik wil niet dat onze vakantie in het water valt. Verder zou ik ook niet bezuinigen op een goede slaapplek, voor de kinderen én voor jezelf, en vind ik het belangrijk om ook warme kleren in te pakken. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan (of je moet daar helemaal niet mee zitten).

Vroeger ging ik met mijn ouderlijk gezin een keer naar Denemarken. Dat was best een flinke reis, zo groot waren we nog niet. We kregen van mijn ouders allemaal een eigen tasje met daarin wat te lezen, te spelen, te drinken en te snoepen. Ik herinner het me nog goed, het heeft indruk gemaakt. Als we met de auto op pad gaan, mogen mijn kinderen altijd een rugzakje vullen met wat dingen voor onderweg. In de maanden voordat het zomervakantie is, tik ik hier en daar leuke (vakantie)boekjes of speelgoed op de kop. Dat bewaar ik dan voor onderweg. Dus ook als je ver moet reizen: neem de juiste spullen mee om het leuk te houden!

haakje voor rugzak kids onderwegNog een leuke tip: maak een haakje in de auto waar ze hun eigen tasje of rugzakje aan kunnen hangen. Met een touw en een haakje, dat je bevestigd aan de voorste stoelen, is dat eenvoudig geregeld. Hoef je niet zo’n kant-en-klaar ding te kopen met allerlei opbergzakjes. Maar dat kan natuurlijk ook! ;-)

fietsen op terschelling3. Denk na over je verwachtingen

Wanneer is het voor jou geslaagd? Wat hebben je kinderen nodig, je partner en wat heb jij zelf nodig? Het is handig om van tevoren over je verwachtingen na te denken en die eventueel te benoemen. Zeker wanneer je kinderen groter zijn kan dat nuttig zijn, gok ik zo. Maar bedenk ook wat er tegen zou kunnen vallen. Qua weer, locatie, gezondheid, omgeving… Hoe zorg je dat jouw vakantie niet in het water valt? Die houding kan ervoor zorgen dat je met realistische verwachtingen gaat. Dan kan het alleen maar meevallen, toch?

Tijdens onze vakantie op Terschelling vorig jaar, heeft het best veel geregend. Het was niet altijd koud, maar wel erg wisselvallig weer. We waren gelukkig goed voorbereid! Allemaal een eigen regenpak en met z’n viertjes (en een bolle buik) op de fiets. We hebben het hele eiland met de fiets, en slechts een enkele keer met de auto, verkend. Het was heerlijk. Wanneer je goed bepakt en bezakt bent, is regen ook niet erg meer. Regen is alleen vervelend als je doorweekt en koud wordt. Dat konden we dus voorkomen!

strandvakantie met slecht weer4. Wees flexibel

Gewoon toch gaan zwemmen als het koud is, omdat je dat had beloofd of omdat dat gewoon weer een ervaring erbij is. En daarna in zo’n eindeloos grote handdoek waardoor ze gaan gloeien van de warmte. Bij een vuurtje of gewoon bij jou op schoot. Heerlijk toch?

We wilden een keer gaan picknicken op de dijk op Terschelling. Het was stralend weer! Dus maakte ik allerlei lekkere hapjes klaar. Terwijl man en kinderen aan het krabbenvangen waren, stond ik de kippenpootjes te bakken en het stokbrood te snijden. Toen ik met de avondmaaltijd op de fiets vertrok, kwamen er in rap tempo donkere wolken aan. We fietsten samen terug en legden het picknickkleed in de voortent (inmiddels onweerde het). “Jongens, we gaan picknicken in de tent!” – met enig enthousiasme gebracht – werd met luid gejuich ontvangen. Ze genoten zichtbaar van deze onverwachte situatie. En wij daardoor ook.

krabben vangen5. Doe leuke dingen

Een vakantie hoeft echt niet duur te zijn, ook niet als je leuke dingen wilt doen. Bezoek een braderie, ga picknicken in het bos of in de duinen (of gewoon in de tent), ga samen vliegeren, bezoek een speeltuin, ga zwemmen al is het nog zo koud, zoek kokkels op het strand, klim in bomen, ga hele einden fietsen en verwen jezelf met een visje of een ijsje. Ook als het weer tegen zit, kun je eropuit. Voor kinderen is het echt al gauw goed. Als ze het maar niet koud krijgen. En wel vies mogen worden.

Oja, krabben vangen is trouwens ook erg leuk! Dat moet je doen als het eb is. Zoek een stok, maak er een touwtje met een knijper aan en knijp er een stukje spek in vast. Als je een beetje doorwerkt, heb je zo een pan vol. Daar kun je erg lekkere visbouillon van maken…

 

Hoe zorg jij dat jouw vakantie slaagt? Ga je kamperen of verblijf je liever in een huisje? Ik denk dat je meer zelf moet ondernemen als je in een huisje zit. Je bent niet als vanzelfsprekend buiten en bij slecht weer ga je toch eerder binnen zitten. Herken je dat?

Ik ben heel benieuwd hoe jij je vakantie gaat vieren!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

  1. Kim

    Bedankt voor weer een leuk stukje. Bij de Hema hebben ze op dit moment te leuke dingen om in je reisrugzakje te stoppen; spelletjes en puzzeltjes. En best goedkoop. Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *