7 tips om het stookseizoen nog even uit te stellen

dekensIn de herfst stel ik de eerste keer verwarming aanzetten altijd uit. Die eerste keer, die is funest. Daarna kun je niet meer terug. Ja, dat kun je wel, maar dat wil je niet. Want het is zo lekker warm in huis. Ken je dat gevoel? Van het nog héél even uitstellen… Misschien houd je het net iets langer vol met deze 7 tips!

1. Houd je voeten warm

Dit jaar ben ik goed voorbereid. We kochten warme sloffen voor de kinderen tijdens ons weekendje weg. Een leuk cadeautje bij thuiskomst! Onze saaie, burgerlijke sloffen kunnen gelukkig nog een ronde mee. Alle vloeren in ons huis zijn van laminaat of vinyl. Alleen de trap is gestoffeerd. Dus sloffen zijn onmisbaar. En sokken natuurlijk, anders krijg je van die zweetvoeten. Brr.

2. Trek warme kleren aan

Dat is met name in de herfst niet zo eenvoudig, als het zonnetje buiten schijnt en de temperatuur nog aangenaam is. Dus zodra ik thuiskom, vervang ik het dunne vestje of jasje voor een behaaglijke trui of een dik vest. Liefst zo’n grote waar je je in kunt verstoppen. Heerlijk!

3. Leg dekens in je woonkamer

Wij hebben allerlei fleecedekens en wollen dekentjes in de woonkamer liggen. Lekker met de kinderen een filmpje kijken of voorlezen onder de deken. Dat is super gezellig en nog behaaglijk ook!

4. Houd ramen en deuren gesloten

Die ramen houd je vast wel dicht als je het koud hebt. Houd ook de deur naar de keuken, de trap of een andere kamer dicht. Wij roepen hier geregeld in koor: “Deur dicht!”. De kinderen moeten er wel aan wennen. En mijn man trouwens ook, haha! De kamer warmt op de een of andere manier toch wel een beetje op, dus het loont de moeite. Misschien omdat we zelf warmte afgeven of eten hebben gekookt? De slaapkamerdeuren boven houden we ook dicht. We slapen altijd met het raam open en laten de ramen overdag ook wel openstaan. Door de slaapkamerdeur dicht te houden, houd je de kou ver weg van je behaaglijke woonkamer.

5. Kom in beweging!

Als je van buiten komt, valt de kou wel mee in huis. Je bent lekker opgewarmd van het lopen of fietsen. Geniet er even van! Mocht je het nou toch weer koud krijgen en je kleding en sloffen zijn niet voldoende: zet de muziek aan en doe een dansje met je kinderen. Even gek doen en springen. Iedereen heeft het weer warm en de kinderen vinden het vast leuk! Of ga de trap stofzuigen. Het is alweer te lang geleden, nietwaar? En reken maar dat je het warm krijgt!

6. Isoleer je huis

Als je huis goed geïsoleerd is, heb je minder last van (koude) tocht en temperatuurwisselingen. Wij hebben beneden overal dubbel glas en dat verschil merk je echt.

7. Laat de zon binnen

In de herfst kun je nog vaak genieten van het warme zonnetje. Laat die zon maar lekker naar binnen schijnen. Lamellen, vitrages of gordijnen opzij dus. En natuurlijk zelf met een heerlijk warme bak thee of koffie genieten van de laatste zonnestralen… (ehm, ik moet daarvoor wel eerst mijn ramen nog even wassen)

Ik ben heel benieuwd of jij dat moment van de verwarming aanzetten ook altijd uitstelt. Of ben je al overstag en heb je deze tips niet meer nodig?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

  1. Tamara

    Goede tips! Al leerde ik ooit ook dat goed luchten belangrijk is als je toch gaat stoken. Als je niet lucht wordt de lucht vochtig en vochtige lucht is lastiger warm te stoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *