8 gewoonten van succesvolle moeders

Hoe worden we succesvolle moeders? Op Intermediair Magazine las ik over de 8 gewoonten van succesvolle mensen. Je zou dit kunnen vertalen naar het moederschap, een leuke vergelijking. Als moeder ben je eigenlijk ook altijd op zoek naar hoe je een betere moeder kunt worden. Lees hier hoe je succesvol kunt worden!

1. Begin je dag niet zonder plan

Als moeder heb je een duidelijk beeld van de plannen voor je gezin voor de langere termijn. Daarnaast weet je goed wat je vandaag wilt bereiken. Je gaat gericht aan het werk, want er moet vandaag veel gebeuren.

2. Wees niet te perfectionistisch

Als je te perfectionistisch bent, komt er minder uit je handen. En als moeder moet je veel doen in die luttele 24 uur per dag! Er zal altijd iets zijn dat beter kan, laat je daardoor niet afleiden. Je doet het goed en morgen heb je de kans om het beter te doen!

3. Blijf niet te lang stilstaan bij je fouten

We mogen fouten maken hoor! De perfecte moeder bestaat niet. Wel zo handig om van je fouten te leren (en je kinderen te leren dat fouten toegeven iets positiefs is).

4. Onderschat het belang van plezier niet

Waarom zou je 24 uur per dag, 7 dagen per week de ultieme moeder willen zijn zonder hiervan te genieten? Dat put uit en frustreert (“ik sta er ook helemaal alleen voor”). Succesvolle moeders weten als geen ander dat het belangrijk is om pauzes te nemen en je op te laden voordat je aan iets nieuws begint. Geniet ervan als je kinderen ein-de-lijk lekker aan het spelen zijn of als je woonkamer opgeruimd en schoon is.

5. Sta vroeg op

Succesvolle moeders staan vroeg op (en de niet-succesvolle ook). Een kwartiertje eerder opstaan om zelf nog even rustig te douchen maakt dat je de rest van de dag ook beter aankunt. Door eerder op te staan, heb je meer controle over hoe je dag eruit ziet.

6. Begin met het moeilijkste

Aan het begin van de dag heb je goede voornemens en een leeg hoofd. Begin dus met die vervelende was wegwerken, dat boodschapje doen waar je geen zin in hebt of je kinderen helpen met iets dat je zelf heel saai vindt. ’s Ochtends storen anderen je niet zo snel en als je je telefoon (en social media) nou nog heel even opzij legt…

7. Tel je zegeningen

Ja! Want er gaat ook zoveel goed en er is zoveel moois! Door stil te staan bij wat je hebt en wat je allemaal doet, ben je optimistischer. Ook kleine meevallers zijn de moeite waard.

8. Maak tijd voor je familie

Je krijgt energie door tijd te besteden aan je gezin. Iedereen wordt er gelukkiger van. Geniet van elkaar en van het leven.

Op punt 1, 2, 6 en 7 scoor ik best redelijk. Wel kan ik het mijzelf kwalijk nemen als ik teveel heb gemopperd of ongeduldig ben geweest. Dan blijf ik in dat negatieve hangen. Leerpuntje voor mij dus. En vaak geniet ik ook te weinig van alles wat ik doe en wat ik heb. Even koffie drinken als de kinderen lief spelen en dan gewoon alleen maar even genieten. De tip om eerder op te staan, vind ik briljant. Dan heb ik ook meteen even tijd voor mijzelf gehad. Lekker begin van de dag! Dat ga ik proberen. Misschien dat ik daardoor ook een leukere moeder ben die dag. En dan gewoon veel leuke dingen doen en samen zijn met mijn gezin. En daar natuurlijk weer van genieten…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Gerda

  Wat ik juist zo fijn vond aan thuismoeder zijn was dat ik geen plan hoefde te hebben! En vroeg opstaan, vreselijk als je moeder bent van jonge kinderen, je hebt je rust broodnodig! Geniet gewoon van de tijd dat je kindjes klein zijn, de regelmaat komt met de jaren vanzelf. Wanneer mag je je als moeder trouwens succesvol noemen?

 2. Samantha

  Handige tips!
  Na m’n vierde kindje (een jaar geleden) lukt het me maar niet om regelmaat erin te krijgen.
  Ik wil van alles, maar er gebeurt niks. Daar wordt ik niet vrolijker van en dan wil ik ook nog wel eens vaak mopperen, ook op de kinderen. En voel ik me nog ellendiger dan ervoor. ;)
  Ik ga het nog een keer proberen om voor mezelf een planning te maken en er hard aan werken me er aan te houden. Dank je wel.

 3. Elsbeth

  Pfff.. een kwartier eerder opstaan lukt mij niet hoor… Dit zou betekenen dat ik vandaag al om half 5 onder de douche zou moeten staan..:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *