Afghaanse pasta met yoghurtsaus en bosui

Afghaanse pasta met yoghurtsausBij mijn moeder heb ik buitenlandse gerechten leren eten. Nu wil ik graag dat mijn kinderen ook vertrouwd raken met de smaken uit de internationale keuken. Wij zijn thuis echte pastaliefhebbers. Laatst maakte ik deze Afghaanse pasta met saus, waar voor de verandering linzen in zitten. We konden niet stoppen met eten! Probeer het ook eens, het is eigenlijk heel eenvoudig!

Afghaanse pasta met yoghurtsausRecept Afghaanse pasta

Dit heb je nodig voor de pasta met saus:

  • 300 gram pasta (grote)
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 5 tomaten
  • blikje tomatenpuree
  • 150 gram linzen
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gedroogde dille
  • handvol verse koriander
  • bosui
  • peper en zout

Het is handig om gebruik te maken van een snelkookpan. Ik heb groene linzen gebruikt en het kostte wel even tijd voordat ze gaar waren. Rode linzen gaat alweer een stuk sneller. Het kan dus ook in een gewone (braad)pan.

Hak de uien en knoflook fijn. Bak in dit in een beetje olijfolie met de kurkuma, dille en tomatenpuree. Knip of snijd de koriander in kleine stukjes. Bak de helft hiervan nog even mee. Ik heb dit gerecht zelf een keer met rundergehakt erbij gemaakt en dat maakt de saus ook erg lekker. Maar het hoeft niet.

Voeg de linzen toe met ongeveer een halve liter water. Linzen nemen water op, dus je moet zelf even kijken hoe dik je de saus wil hebben. Kijk dus op het laatst of er nog wat water bij moet of dat je het wat moet laten inkoken.

Ik heb de saus een half uur in de snelkookpan laten pruttelen. Afhankelijk van het soort pan en welke linzen je gebruikt is de tijd langer of korter.

Snijd de bosui in stukjes en bak deze kort in een koekenpan, met wat boter of olie. Dat strooi je op het laatst over het gerecht. Ik heb het hele bosje gebruikt en dat was heerlijk!

Zodra de saus klaar is, roer je de rest van de koriander erdoor en breng je het op smaak met peper en zout. Vergeet je niet de pasta klaar te maken?

Recept yoghurtsaus

Dit heb je nodig:

  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • Griekse of Turkse yoghurt
  • verse munt of gedroogde mint
  • zout

Van dit soort sausjes maak ik vaak teveel. Een klein schaaltje is meer dan genoeg voor erbij!

Hak de knoflook fijn (of pureer het met de andere ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer). Ik heb een handvol verse munt uit de tuin gebruikt. We hebben twee soorten staan en één daarvan heeft echt een pepermuntsmaak. Ik denk dat het niet uitmaakt welk soort munt je kiest. Bij twijfel ga je gewoon voor de gedroogde mint. Ook hierbij geldt: maak het zoals jij dat lekker vindt. Meng de knoflook en munt/mint met de yoghurt. Breng op smaak met zout.

Afghaanse pasta met yoghurtsausDoe de pasta in een grote schaal. Schep de pastasaus erover en daarna een beetje yoghurtsaus. Doe niet teveel, maar zet de rest van de yoghurtsaus ernaast. Dan kan iedereen naar smaak extra pakken. Doe ten slotte de gebakken bosui erover. Eet smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *