Besparen in je dagelijkse lasten

luiersDe luiers zijn niet aan te slepen! Dochterlief is nog niet zindelijk en een baby verschonen bij elke voeding, dat wil natuurlijk wel. Misschien moet ik toch maar katoenen luiers overwegen. Het zou een flinke duit schelen.

Om elke maand rond te kunnen komen, moeten we niet alleen besparen op onze vaste lasten maar ook in onze dagelijkse uitgaven. Het is ongelofelijk hoeveel je kunt bezuinigen. Soms word ik er wel gek van hoor. Het is prettig om je uitgaven niet te ‘voelen’, maar onze realiteit nu is anders. We moeten rondkomen van minder nu ik thuisblijfmoeder ben. Ik wil niet dat het me beheerst of dat ik me veel zorgen maken. Ik probeer het meer als een uitdaging te zien. Soms is het een beetje back to basic, maar dat heeft ook wel wat. Wat je bespaart per aanbieding is niet eens zo veel, maar alle beetjes helpen uiteindelijk om flink te besparen!

foldersAanbiedingen en acties

 • Aanbiedingen in folders knip ik uit en die draag ik bij me in mijn tas. Ben ik in de buurt, dan neem ik het meteen mee. Zo bedenk ik vooraf wat ik nodig heb. Daarnaast zijn aanbiedingen van de supermarkt bepalend geworden voor wat de pot schaft.
 • Ik kan het me niet veroorloven om ineens heel veel van iets te kopen, bijvoorbeeld van verzorgingsproducten die vrij duur zijn maar vandaag in de aanbieding. Dan kom ik met andere benodigde uitgaven in de knoei die maand. Zo ben ik met een mooie luieraanbieding meteen een tientje of twee kwijt. Dat is dan wel de aanbieding waar ik deze maand mee kan ‘inslaan’. Soms bespaar ik tientallen euro’s door op het juiste moment in te kopen bij een actie 1+1 gratis van bijvoorbeeld een dagcrème van 10 euro, een wat duurdere tandpasta of multivitamines om de winter door te komen.
 • Van veel verzorgingsproducten of luiers kun je in meerdere folders acties tegenkomen. Ideaal, want je kunt direct vergelijken en je neemt gewoon de beste deal. Soms is dat gewoon een onbekend merk van de Kruidvat of de luiers van de Lidl. En hoe mooi de aanbieding ook is, Pampers is in elk geval nooit de goedkoopste…;-)
 • Aanbiedingen van groenten en fruit zijn ook vaak de moeite waard. Een goedkope groente is ook vaak een seizoensgroente. Gewoon uit Nederland en daardoor lekker goedkoop.
 • Soms zijn er acties waarbij je je geld terugkrijgt na aankoop van een product, zoals via Kortingisleuk.nl.

inmakenRestjes

 • Bijna altijd houd ik eten over. Soms kook ik expres een grotere hoeveelheid, omdat dat relatief goedkoper is. En ik ben toch bezig. Het restant gaat de diepvries in, eventueel in kleinere porties. Het gevolg is dat we geregeld restjes eten. Ik heb er niet altijd zin in, soms ben ik het zo zat! Vooral soep komt op een gegeven moment mijn neus uit. Dus dat ga ik voortaan ‘inmaken’ (super makkelijk, lees hier meer over inmaken!) zodat de vriezer meer variatie biedt en de soep-in-pot langer houdbaar is (het geeft trouwens ook leuk weg!). Een goede pastasaus uit de vriezer word ik dan wel weer blij van. Hoef ik alleen nog pasta te koken, en dan maar zorgen dat ik precies genoeg maak. En wat dacht je van stoofpeertjes?
 • Als we broccoli eten, houden we altijd wat van de stronk over. Wist je dat je dat gewoon kunt eten? Heel gezond zelfs. Tegenwoordig snijd ik de hele stronk in kleine stukjes en die doe ik bij elkaar in een zakje in de vriezer. Op een gegeven moment heb ik genoeg om broccolisoep van te maken of een ovenschotel. Het is misschien iets minder lekker, maar net zo gezond en het bespaart geld. Heel veel groenten kun je in kleine stukjes invriezen als je over hebt. Zo verspil je geen eten en op een dag maak je er bijvoorbeeld een lekkere wokschotel van.

douche zandloperEnergie besparen

 • Korter douchen met behulp van een zandloper of timer van 5 minuten. Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten. Als iedereen 4 minuten korter gaat douchen kan dat een gezin van 4 personen ongeveer 220 euro per jaar besparen. (bron: Waterschappen)
 • Lampen uit en deuren achter je dicht doen.
 • De verwarming ruim voordat je gaat slapen al laag zetten. De verwarming boven sowieso niet aan doen. En als de zon schijnt… alle gordijnen en deuren open. Voor niets gaat de zon op, toch?
 • De droger alleen gebruiken voor bonte was en je kleren gewoon lekker te drogen hangen. Voor beddengoed kun je de droger ook een kort programma laten draaien en het daarna uithangen. Hoef je ook niet meer te strijken, want de kreukels zakken er zo uit.
 • Een korter programma van de wasmachine gebruiken als de lading niet zo vies is.
 • Je handdoek na het douchen goed uithangen, dan krijg je geen vieze luchtjes en kun je ‘m zeker nog een keer gebruiken.
 • Wij gebruiken vaak beneden even de bezem in plaats van de stofzuiger om de woonkamer netjes te maken. Dat soort dingen zullen vast ook schelen. Ik zou alleen niet weten hoeveel… We doen dat eigenlijk meer uit gemak, omdat de stofzuiger boven staat.

fietsenReizen

 • Zuinig rijden: in hoge versnelling en maximaal 100 km/h rijden.
 • Pak de auto alleen als je verder weg gaat. Pak wat vaker de fiets! Veel gezonder voor je lijf en je hoofd, en het kost niks.
 • Soms is de trein voordeliger. Ik heb een ov-kortingskaart, maar zonder dat ben je denk ik altijd duurder uit met de trein.
 • Tanken doen we nooit langs de snelweg, maar bij een onbemand tankstation ergens in de buurt, Tango bijvoorbeeld. Er zijn volgens mij ook handige apps om uit te vinden waar de benzine het goedkoopst is. Op sommige dagen krijg je extra korting, ook leuk.

koekjespot met flapjacksCadeautjes

Sinds we van veel minder moeten rondkomen, is het geven van cadeautjes wel lastig geworden. En ik doe het zo graag, ook als ik bij iemand op bezoek ga. Ik ben gek op pakketjes en het geeft altijd leuk. Dus tegenwoordig bewaar ik heel veel. Dingen die ik krijg maar die ik niet per se zelf nodig heb, geef ik door of gaan in de cadeaukast (zie mijn post over pakjesavond). Je kunt leuke pakketjes maken met een klein gekocht cadeautje (check die folders!), chocolade erbij, een proefmonstertje, iets dat je zelf hebt gemaakt of gebakken, een lieve persoonlijke kaart, bedenk het maar. Of wat dacht je van een koekjespot of paasmandje?

Het kost meer moeite om zoiets te maken of te bedenken, maar dat maakt het cadeau juist zo leuk voor die ander om te krijgen. Je hebt duidelijk de moeite genomen er iets speciaals van te maken. Dan is het minder belangrijk dat iets tweedehands is, of niet zo veel geld waard is. Je geeft echt iets van jezelf. Schattige cadeautasjes en dat soort dingen bewaar ik ook allemaal. Komt echt wel weer van pas!

naar de kapperKapper

Met een goede kappersschaar en een youtubekanaal of boekje uit de bieb kom je bij de kinderen een heel eind. Gewoon zelf doen! Als je een tondeuse nodig hebt, kun je daar ook rustig in investeren. Kijk maar eens op Marktplaats. Dat heb je er in één keer weer uit. Bij mijn man hoef ik met mijn kappersschaar niet aan te komen, dus hij wil gewoon naar de kapper. Ik zou het ook niet durven hoor, ook niet bij mijzelf. Hoewel wat langer haar in laagjes knippen heel eenvoudig is, dat is me ooit één keer gelukt. Check deze pagina! (de snelle methode natuurlijk) In sommige plaatsen zit een tien-euro-kapper. Je komt met gewassen haren, moet eerst pinnen en dan knippen ze je. Een beetje fabriekswerk en minder gezellig, maar het scheelt nogal. Misschien zit er een thuiskapper in de buurt, dat kan ook de moeite te zijn. Daarnaast hoef je de deur niet uit en is de hele familie in één keer klaar. Ook ideaal!

Wat zijn jouw tips?

Welke tips heb jij om de dagelijkse kosten omlaag te schroeven?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Ik wil inderdaad ook eens een knipcursus volgen, zodat ik het hele gezin zelf kan knippen. Lijkt me ideaal (nu vergeet ik zo vaak een afspraak te maken) en je hebt het er zo uit.

  Tips? Veel zelf maken, zowel wat je eet (koekjes, sauzen e.d.) tot verzorgingsproducten. Ik ben onlangs begonnen met zelf naaien; je hebt op de markt genoeg kramen waar je goedkoop aan stofjes kunt komen. En ik ben echt vaste klant van de tweedehands kledingzaken hier in de omgeving.
  Verder eten we heel weinig vlees; dat is toch niet zo goed voor je en je kunt de voedingsstoffen vervangen door bijvoorbeeld eieren of noten en zaden. Hier drinken we ook geen frisdranken. En we hebben helemaal geen droger.

  Ooit wel eens op de site van Green Evelien gekeken? Die heeft echt heel veel bespaartips.

 2. Wij lossen de hypotheek versneld af. Met elke aflossing gaan de maandlasten weer een stukje naar beneden en krijgen we weer wat meer ademruimte voor andere dingen :)

 3. Nou ja, sowieso marktplaats (kopen en verkopen), kringloop, ruilen, lenen, etc. Er zijn maar weinig dingen die je nieuw hoeft te kopen of per se zelf hoeft te bezitten als het op structurele dingen aan komt! Misschien alleen dingen die je echt niet schoon kunt maken ;)

  Nooit een risico verzekeren dat je kunt dragen, leerde ik ooit van een financieel onderlegd persoon. Niet rood staan of schuld hebben terwijl je ergens anders een spaarpotje hebt. Shoppen voor de beste rente, onderhandelen.

  Zelf repareren of maken, ook zo leuk. Spullen recyclen tot iets anders (zie mijn blog, tag recykleren voor kleding). Bij het koken kun je ook gas besparen door bijv rijst even goed door te koken en de pan dan goed warm weg te zetten, het gaart gewoon door (kampeertruc). Tubes (tandpasta! cremes!) of yoghurtpakken openknippen als ze “leeg” zijn.

  Haha je kunt er eindeloos veel bedenken. Have fun ;)

 4. Die tankapp heet de Jip-app. Superhandig! Vooral in een onbekende plaats. Al heb je dan weer een 3G verbinding nodig en die hebben we net wegbezuinigd.
  Als je nog een thuiskapper zoekt; bij ons komt er binnenkort een die haar klantenkring vast graag uitbreidt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *