Besparen in vaste lasten

Besparen in je vaste lastenToen wij onze financiële situatie in kaart brachten en na gingen denken over leven van minder geld, ontdekten we hoeveel je nog kunt besparen in je vaste lasten. Dat zijn de kosten die elke maand, kwartaal of elk jaar terugkomen. Veel daarvan zul je niks op kunnen besparen, zoals je hypotheek of huur. Toch kan het de moeite zijn al je vaste lasten in kaart te brengen en hier nog eens kritisch naar te kijken, ook als je geen geld tekort komt aan het einde van de maand. Vergeten verzekeringen, veel te dure abonnementen, extraatjes waar je geen gebruik van maakt… Lees het hier en vul vooral aan met jouw eigen ervaringen!

 • Je afbetaling studieschuld is gebaseerd op je inkomen, als je nog bij de ‘oude lichting’ hoort althans. Het kan dus lonen om DUO op de hoogte te brengen wanneer je niet of minder gaat werken. Ben je nog niet klaar met studeren en wil je weten wat je moet gaan betalen? Klik dan hier.
 • Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag; je toeslagen zijn o.a. gebaseerd op je inkomen. Ook als je overweegt te stoppen met werken of minder uren te werken, kun je vast een proefberekening maken.
 • Via Netflix kun je veel series en (redelijke) films bekijken. Met name voor kinderen is er veel aanbod. Omdat je met twee apparaten tegelijk mag kijken, kan het lonen dit abonnement te delen met iemand anders. Scheelt dus de helft!
 • Bellen en internet hoeft niet duur te zijn. We hebben nu een vast abonnement met onbeperkt bellen en internet afgesloten, waarbij we dag en nacht ‘gratis’ kunnen bellen naar vast en mobiel. Ideaal voor als ik overdag meer thuis ben. Bellen met onze mobiele telefoon doen we altijd al wel goedkoop, via studentmobiel.nl. Dat abonnement kan nu ook behoorlijk naar beneden geschroefd worden. En op veel plaatsen heb je wifi, dus een internetbundel heb je misschien ook niet nodig. Geeft af en toe nog rust ook!
 • Sommige verzekeringen dekken meer dan anderen, waardoor het elkaar soms overlapt. Leg de polissen maar eens naast elkaar. Misschien kan er een verzekering uit of voor een lagere premie. Via Independer kun je ontdekken of je nog goedkoper uit kunt zijn. Vergeet niet te kijken of je in aanmerking komt voor collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via je werkgever of een (leden)vereniging waarbij je aangesloten bent.
 • Fysiotherapie had ik niet in mijn zorgverzekering zitten, maar ik had het ineens wel nodig. Ik heb de fysiotherapeut gezegd dat ik het zelf betaalde (de wachttijd was anders zes maanden en al die tijd betaal je dus gewoon premie!). Met alleen een paar hoognodige afspraken, soms een (gratis) kort telefonisch overleg en een heleboel oefeningen op papier, was ik in no time van mijn klachten af en heb ik veel geld kunnen besparen. Wanneer de verzekering toch wel betaalt, doen beide partijen misschien wel minder hun best. Nu waren we heel efficiënt!
 • Kosten voor zwemles tikken behoorlijk aan. Vraag eens in je omgeving waar andere kinderen les hebben. Sommige lijken duurder, maar werken efficiënter waardoor je kind eerder mag afzwemmen. Bij ons zijn de zwemlessen die je vooraf koopt beperkt geldig. Dan moet je dus goed nadenken over wanneer je de lessen ‘bijbestelt’. Het is handig om daarin speling te hebben, bijvoorbeeld wanneer je kind een keer ziek is. De meeste kinderen gaan voor A- en B-diploma achter elkaar. Om je B te kunnen halen, moet je wat meer kracht hebben. Als je je kind eerst zijn of haar A-diploma laat halen en een paar jaar later pas verder gaat, is de kracht van het kind toegenomen en kunnen ze na een paar lessen al op voor diploma B. Weet je wel hoeveel geld je daarmee kunt besparen? Wij gaan in elk geval alleen voor A voorlopig…
 • Abonnementen van tijdschriften kun je de deur uit doen. Voor veel minder geld kun je lid worden van de bibliotheek en ze lenen. Of eens in je omgeving vragen of je samen kunt doen met iemand.
 • Ooit getekend aan de deur voor goedkope energie? Het loont om nog eens te kijken of het echt wel zo goedkoop is (gebleven). Soms kun je via meedoen met een collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via Eigen Huis. En tekenen aan de deur of op straat, dat zou ik sowieso nooit meer doen. Die persoon waarmee je in gesprek bent, moet ook betaald worden… (en het is irritant haha)
 • Door het jaar heen wordt er wel eens wat afgeschreven, per kwartaal of maar eens per jaar. Door dit in je financiële overzicht mee te nemen, ben je hier beter op voorbereid. Dan zet je bijvoorbeeld een paar euro per maand apart voor als die afschrijving komt. Ik vind het een prettig idee dat we niet voor meer verrassingen komen te staan dan nodig.
 • Neem een rekening niet te snel voor lief. Bij het afsluiten van mijn mobiele abonnement, kreeg ik onverwachts te maken met aansluitkosten. Dat was mij niet vooraf duidelijk gemaakt. Toen ik daar een punt van maakte, kreeg ik een financiële tegemoetkoming. Het kan soms lonen om te protesteren als je het ergens niet mee eens bent. Of om te onderhandelen wanneer dat zo uitkomt.
 • Meer weten over financiële huishouding? Kijk eens bij het Nibud!

Natuurlijk kun je nog veel meer besparen. Ik ontdek regelmatig nieuwe mogelijkheden en ga steeds meer kansen zien in hoe je kunt besparen. Naast je vaste lasten heb je natuurlijk ook te maken met dagelijkse kosten: je boodschappen, kleding, cadeautjes, uitjes, onverwachte hoge uitgaven, enzovoorts. Daar zal ik binnenkort onze ervaringen over delen.

Heb jij nog tips om te besparen op je vaste lasten? Deel ze hier!

Foto: Dotblendz @ Freeimages.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Wanneer ik iets aanschaf via internet doe ik dit voortaan via een website welke je altijd extra korting geeft op je online aankopen. Deze extra korting wordt uitgekeerd in de vorm van cashback. Je krijgt het bedrag gestort op je bankrekening en dit kan aardig oplopen. De website heet shopperkorting.nl. Ik heb er goede ervaringen mee.

 2. Boodschappen; welke (merk)producten haal je? Is het nodig om zoveel aan bijvoorbeeld lichaamsverzorging uit te geven? Zelf bespaar ik door 1x per week te douchen, geïnspireerd door Green Evelien (Google daar eens op!) Ik kik langzaamaan af van het wassen van haren (eerst deed ik dat dagelijks, maar mijn haar werd alleen maar vetter, bijvoorbeeld). Oksels scheren ipv deo en goed wassen. De kinderen gebruiken helemaal geen shampoo (terwijl Lev wel gel gebruikt) en ruiken niet en hebben ook geen vette haren…
  Verder snoepen we weinig, maak ik veel zelf (sauzen, koek, wasmiddel(!!!) enzovoorts) omdat dit vele malen goedkoper is.
  Kinderkleding koop ik ook vaak tweedehands (marktplaats, speciale zaken als appel&ei); daar zitten echt mooie dingen tussen. Ik schaf zelf nauwelijks wat nieuws aan.
  Letten op water- en energieverbruik (lampen, stekkers, kachel), geen duizenden soorten broodbeleg, cadeautjes aanvullen met een persoonlijke creatie… in plaats van weer een pakketje bij de kaasboer of een bloemetje bij de bloemist erbij te halen…

  En nog veel meer ;)

 3. Gerda

  Je kunt ook overwegen om je kinderen wat later naar zwemles te sturen. Rond het 7e jaar is de motoriek hiervoor klaar, dan halen ze in 1 jaar a, b en c.

  • Elkedagmama.nl

   We zijn al begonnen met A, maar de andere diploma’s komen inderdaad later wel. Als ik mijn 5-jarige zo bibberend uit het zwembad zie komen, teleurgesteld omdat hij alweer geen sticker heeft verdiend, denk ik ook wel eens: wat doe ik je aan. Bij mijn dochter gaan we dat anders doen!

   • Wij hebben een pakket met diplomagarantie. Vind het fijn dat ik in elk geval weet waar ik qua kosten aan toe ben. En ik denk dat we alleen voor een A-diploma gaan. Als ik zie wat je daar allemaal voor moet kunnen! Daar had je vroeger een A en een B voor nodig.

 4. Het is een gok, maar omdat wij al jaren heel gezond zijn, hebben we een maximaal eigen risico. Heeft ons in 2014 een fikse besparing opgeleverd. En we gaan in december naar de tandarts en passen het al dan niet nemen van een tandartsverzekering daar op aan. Als er grote dingen nodig zijn mag dat mooi in het nieuwe jaar.

  • Elkedagmama.nl

   Wat een goede tip, Esther! Wel met enig risico, maar je kent je eigen gezondheid wel enigszins natuurlijk. En een duurdere verzekering of minder eigen risico is ook een gok. Je kunt zomaar een jaar teveel betalen, terwijl je nergens gebruik van maakt! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *