Bitterzoet afscheid

traktatieHet voelt vandaag als een vakantiedag. Het is helaas voorlopig de laatste. Vandaag gaan de kinderen voor de aller-allerlaatste keer naar de opvang. Ze nemen na jaren trouwe dienst afscheid van het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang. En ik neem afscheid van mijn verlofdagen: de maandagen die helemaal voor mij alleen waren en tegenwoordig voor mij en een baby die bijna de hele dag slaapt. Wat zal ik de rust missen! Voor de kinderen is het vandaag een feestdag. “Vandaag is de laatste keer, toch, mama? Daarna hoef ik nooit meer?” Bij zo’n vreugdevolle stemming past een zoet afscheid. Ze mogen allebei trakteren. Maar ik denk na over mijn laatste dagje alleen…

Het is wel een gek idee. Ze gingen jarenlang met plezier, tot ik meer ging werken. Of misschien omdat ze wat ouder werden en meer leken te lijden onder de onregelmatige diensten van mijn man? Daarbij ging ons dochtertje van toen ruim twee jaar naar een andere locatie van het kinderdagverblijf. Dat was tot op de dag van vandaag geen succes. Wel vond ze er twee lieve juffen die het leed wat verzachtten. Als ik haar vraag hoe dat nou straks moet met juffen en vriendjes, als ze niet meer naar het kinderdagverblijf gaat, antwoordt ze juichend: “Dan blijf ik lekker bij mama!”

Bitterzoet

Mijn gevoel blijft dubbel. Ik neem stiekem ook afscheid. Niet alleen van die vrije dagen, dat zou namelijk maar zo lang moeten duren als mijn verlof. Ik neem voor onbepaalde tijd afscheid van mijn werkende leven. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Mijn leven is nu al zo anders en het is echt nog zoeken naar de balans. Tegelijkertijd voel ik me erg dankbaar, dat we deze luxe hebben. Dat ik mijn kinderen kan geven wat ze op dit moment nodig hebben. Dat ik een minder gehaast leven hoef te leiden. Dat ik meer tijd heb voor mensen om mij heen. Dat ik onze pasgeboren baby lekker zelf kan voeden. Dat we minder geld hebben en leren om te genieten van genoeg. Ja, daar ben ik allemaal dankbaar voor. Ik voel me ongelofelijk rijk!

Een bitterzoet afscheid. Ik ga vandaag een feestje vieren, helemaal heerlijk alleen. En ik ga vol goede moed officieel beginnen aan mijn nieuwe leven als thuisblijfmoeder. En als mensen me vragen wat ik doe, antwoord ik juichend: “Ik blijf lekker bij mijn kinderen!”

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

  1. F.

    Ik ben nu ong 2 jaar een thuisblijf moeder. In die twee jaar had ik nog wel wat baantjes voor maar 6 uurtjes in de week. Maar ik merk dat ik nu pas mijn rust begin te vinden.
    En ook ervan begin te genieten, nu pas eigenlijk Het in ga zien hoe fijn ik het vind.
    Het komt allemaal vanzelf, gewoon rustig aan doen en lekker genieten!

  2. Annemiek

    Geniet van vandaag! En succes met het vinden van de balans. Dat hoeft niet in één keer hè, en het gaat je echt wel lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *