Dagplanning voor de kinderen

dagplanning jip en janneke

Omdat mijn man onregelmatig werkt en ik mijn drie werkdagen op zijn rooster afstem, hebben wij nooit een vast programma. Alleen op maandag. Dan werken we allebei en gaan de kinderen naar het kinderdagverblijf, school en de BSO. Sinds ik deze baan heb, zijn de kinderen onrustig. Soms zijn ze allebei verdrietig als ik weer ga werken. Ze vragen ook vaak wie er vandaag thuis is. En nu? En straks? Wie legt mij op bed? Hoog tijd voor een dagplanning zodat de kinderen meer rust hebben en zich kunnen voorbereiden op de dag die komen gaat.

Van belangrijke momenten op de dag heb ik plaatjes gezocht. Dat kan van Jip en Janneke, maar er is zoveel meer te vinden! Gekleurde kaartjes had ik niet in huis, dus heb ik gekleurde papiertjes om stukjes stevig papier geplakt. Daarop plakte ik de geprinte en op maat geknipte plaatjes van Jip en Janneke. Voor de beginnende lezer in ons gezin heb ik er later nog onder geschreven wat de activiteit was, waaronder:

  • eten
  • school
  • fruit
  • zwemles
  • spelen
  • slapen

dagplanning jip en janneke

Wij hangen de plaatjes per dag op een prikbord met prikkertjes. Elke dag varieert het schema. En wie er bij welke activiteit thuis is? Die hangt! Nou ja, die hangt eronder bedoel ik dan, met een uiterst vrolijke foto. Je kunt de kaartjes ook ergens neerzetten, aan de koelkast hangen met een magneetje, aan een waslijntje. Wat je maar wilt!

Het is even knippen en plakken en that’s it!

Resultaat

De kinderen vonden het reuze interessant om papa en mama op de foto terug te zien. Het is nu heel makkelijk uitleggen wie er wanneer thuis is. Dat geeft rust en dat merk je. Ook als ik er niet ben, wat vooral de jongste heel lastig vindt, is het aan de hand van het prikbord duidelijk uit te leggen wanneer ik er wél weer ben.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

  1. Mirja Doeze Jager

    Super idee! Tip: kijk even hoe het op school werkt. Veel scholen hebben vaste kleuren bijv. voor bepaalde dagen. Als je net de verkeerde kleuren kiest of de kleur van n andere dag, werkt het juist verwarrend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *