Deze 10 tips helpen je de meivakantie door!

buiten spelenHet begint als een feest, maar al snel komt de vraag “wat gaan we doe-hoen?” Help, het is weer vakantie! Hieronder 10 tips om de meivakantie te overleven…

Ik ben niet het type moeder dat de hele dag allerlei activiteiten bedenkt, laat staan zelf mee wil doen. Maar de dagen duren zonder programma wel erg lang. Daar kan zelfs een bak Lego of Barbies niet tegenop. De dagen gaan sneller voorbij (en zijn leuker) als je voor iedere dag iets bedenkt. Een activiteit, een uitje of een andere vorm van programma. Het breekt de dag. Mijn ervaring is ook dat de kinderen zich beter kunnen vermaken als ze af en toe op sleeptouw worden genomen of even onverdeelde aandacht krijgen. Pak deze tips erbij en maak er een mooie vakantie van!

1. Buiten spelen

Alle kinderen naar buiten! Weer of geen weer. Ik zet geregeld de (loop)fietsen, loopauto, de step, de rolschaatsen, enz. buiten. Een doos stoepkrijt ernaast en vermaak je maar. Ze wisselen steeds van buitenspeelgoed. Er ontstaan vader-moederachtige spelletjes of spannende racewedstrijden bij ons in de voortuin. Soms gooi ik het raam open en ben ik de ijscovrouw. Succes gegarandeerd!

2. Naar de speeltuin

Er is bijna altijd wel een kleine of grote speeltuin in de buurt. Als het qua leeftijd kan, laat ze samen gaan. En ga af en toe kijken. Bij ons is een beheerde speeltuin waar we zojuist een abonnement hebben afgesloten. Ze vinden het prachtig dat ze zonder te betalen in en uit kunnen lopen. Daar gaan ze hoor, 3 en 6 jaar. “Bij elkaar blijven hè?” roep ik ze nog na. Ik ga elk kwartier even kijken. Een thermosfles koffie of thee meenemen en er zelf een boek gaan zitten lezen, is natuurlijk ook een geweldige manier om de tijd te doden!

Moet je wat verder weg voor een speeltuin? Combineer het dan met een picknick!

3. Picknicken

De leukste low-budget-activiteit ooit! Smeer lekkere broodjes of gewone boterhammen, vul de flesjes met limonade, neem snoepjes of chips mee en pak het grote picknickkleed in. Naar het bos, de hei of gewoon in je voortuin. We picknicken ook wel eens op zolder trouwens, mocht het weer dramatisch zijn. Mijn kinderen genieten altijd erg van dit soort kneuterige dingen. En ik? Ik doe lekker mee. Tijdschrift erbij en lekker luieren! Ik heb ook even vakantie hoor…

4. Benut de feestdagen!

Kleedjesmarkten, sport en spel, muziek… er is tijdens de feestdagen in de meivakantie genoeg te doen. Ga een paar uur de stad in en de rest van de dag vliegt zo voorbij.

5. Maak speelafspraakjes

Je bent echt niet de enige mama (of papa) die bang is de vakantie niet te overleven. Maak speelafspraakjes! Als het bij jou is, vermaken de kinderen zich stukken beter. Gaan ze ergens anders spelen, dan is het natuurlijk helemaal feest. Even rust en opladen voor wanneer de horde weer binnenstormt. Of maak er een ‘koffiedate’ van. Zij spelen lekker op zolder, terwijl jij gaat zitten theeleuten (of koffieleuten) met andere ouders.

6. Dagje uit

Met de actie van de Jumbo hebben mijn schoonzus en schoonmoeder zegels voor ons gespaard voor een dagje uit. De korting kan wel oplopen tot 15 euro per persoon. Marktplaats kan ook een goede raadgever zijn voor dagjes uit.

Wij gaan deze vakantie in elk geval nog een dagje uit, daar heb ik zo veel zin in! Maar je kunt natuurlijk ook een dag plannen om familie te bezoeken die wat verder weg woont. Of een dagje naar de zee. Onze kinderen vinden het super leuk om een rugzakje te vullen met wat speelgoed en dan een eind te rijden. Ze vermaken zich prima. Bidon met water en wat rozijntjes mee doet ook wonderen. Het is al gauw goed hoor. Vandaag een dagje weg uit? Reken maar dat ze morgen wat langzamer op gang komen (uitslapen!!) en weer blij zijn hun eigen speelgoed te zien.

7. Bioscoopje spelen

Met z’n allen op de bank naar een leuke Disneyfilm kijken. Mét popcorn! Deze activiteit is perfect voor een regenachtige dag of als je kinderen (of jij!) het helemaal gehad hebben. Soms ga ik iets voor mijzelf doen, geniet ik even van de rust, maar net zo vaak kruip ik erbij onder de dekens (ja, heerlijk knus). Deze activiteit is niet geschikt voor halverwege de dag. Zorg dat je bijna gaat eten als de film is afgelopen. Mijn ervaring is dat ze zich na een filmpje kijken niet meer zo goed kunnen vermaken…

8. Pak het oude speelgoed erbij

Je hebt vast nog wel ergens op zolder of in de kast wat oude puzzels, spelletjes of speelgoed liggen. Zeker weten dat ze weer interesse hebben in dat oude speelgoed dat ze al maanden niet hebben gezien. Een voorbeeld: we hebben de babygym naar beneden gehaald. Voor de baby natuurlijk. Zodra hij op bed ligt, pakken de oudste twee dat ding uit de box en gaan ze baby’tje spelen. Tsja, daar had ik niet op gerekend. Het zorgt weer voor vermaak!

9. Samen koken of bakken

Bakken is niet echt mijn ding. Ik duld eigenlijk ook niemand onder de 25 in mijn keuken. Alles onder het deeg of de meel, kleffe handjes aan mijn koekjes. Brr. Maar als je ze hun eigen pizza laat maken én laat opeten, is dat probleem natuurlijk meteen verholpen. Kijk hier hoe je minipizza’s maakt! Pannenkoeken versieren of koekjes bakken kan natuurlijk ook hè?

10. Knutselfeest

Voor een prikkie koop je allerlei soorten papier, stickers, plakband, lijm, verf, stiften… ik zorg altijd dat ik hier standaard een flinke voorraad van heb. Wc-rollen en lege plastic melkpakken bewaren we in de kast. Trek op een bepaald moment alles tevoorschijn en laat ze lekker kliederen en knutselen. (Kun jij ondertussen heel ‘mindful’ aan een kleurboek voor volwassenen beginnen)

Hoe overleef jij deze vakantie?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *