Het geheim van een succesvolle pakjesavond

sinterklaasSinterklaasavond was vroeger bij ons thuis een echte pakjesavond. Na het eten ging de deurbel (altijd bij dat ene liedje, hoe deden ze dat toch?), een brief op de mat, rennen naar zolder waar het raam nog klapperde en we wasmanden en zakken vol cadeautjes vonden. Beneden troffen we onze moeder aan tussen het strooigoed terwijl ze uitriep dat zwarte piet toch zoveel lekkers had gestrooid. Een geweldige belevenis!

Dat wil ik onze kinderen ook graag meegeven, maar ik wil ondertussen ook dat ze tevreden zijn, genieten van genoeg én dat wij niet platzak zijn na 5 december… Wat is het geheim van een succesvolle en betaalbare pakjesavond? Mijn stelling: een goede voorbereiding is het halve geld! (en geeft meer plezier)

Cadeautjes sparen

Ergens in huis beheer ik de ‘cadeautjeskast’, net zoals mijn moeder dat vroeger deed. In de loop van het jaar kom ik goedkope en toch hele leuke dingen tegen. In de kringloop, op de vrijmarkt tijdens Koninginnendag (ik kan nog niet wennen aan Koningsdag!), iemand heeft iets over en geeft het aan ons, spullen via marktplaats of een aanbieding uit een folder. Deze cadeautjes gaan in de kast en op een dag kan ik ze gebruiken. Voor kraambezoek, iets leuks versturen per post, een verjaardag en dus ook voor Sinterklaas. De afgelopen maanden heb ik de cadeautjeskast goed gespekt met het oog op Sinterklaas. En ik ben best tevreden met het resultaat.

Het verlanglijstje

verlanglijstjeJe kunt het tegenhouden, maar  het helpt niet. Bij ons in elk geval niet. Alle speelgoedfolders worden doorgespit en de mooie dingen knipt zoonlief eruit. Vooral grote en dure dingen. Dit jaar heeft hij het extra gestructureerd aangepakt: alle knipsels in een snelhechter. Dan heb je een soort boekje. Handig toch, voor die oude grijsaard?

Eerder liet ik me door deze enorme wensenlijst afschrikken. Hoe wordt mijn kind ooit tevreden?

Wat krijgen de kinderen dit jaar?

sinterklaas

Dit is wat ik tot nu toe heb gescoord voor de kinderen:

 • drie puzzels (3 euro via Marktplaats)
 • potjes klei (1,50 euro bij de Action)
 • douchegel voor kinderen (2 euro in de aanbieding ergens)
 • sokken (1,50 euro in de aanbieding ergens)
 • verfset met extra kwastenset (7 euro totaal bij Ikea)
 • indianenpak (voor volgens mij nog geen euro op de vrijmarkt)
 • afstandsbestuurbare auto (2,50 euro bij de kringloop)
 • Lego City (15 euro)
 • wantjes (had ik ooit gekregen, maar nog niet gegeven omdat ze niet pasten)
 • houten EHBO-koffertje (gekregen als tegenprestatie voor de winactie op mijn blog)
 • hele foute prinsessenjurk (uit een zak met kleding die ik heb gekregen)

Er komen misschien nog wat praktische cadeaus bij. Leuke tweedehands kleding die ik achter heb gehouden en die ze nu passen, sokken, knutselspullen die toch aan vervanging toe waren, stickers… dat soort dingen. En dat hoeft echt niet veel te kosten!

Mijn dochter van twee zit in de prinsessenfase. Dat wil zeggen dat elk cadeau waan-zin-nig is zolang er maar een prinses op staat. Dat is een makkie!

Genieten van genoeg

Hoe heerlijk we het ook vinden om de kinderen te verwennen, we geven zelden iets ‘zomaar’. En we geven de voorkeur aan tweedehands dingen, dat kan ook nog heel mooi en leuk zijn. Ik vind dat een cadeau best een praktisch cadeau(tje) mag zijn, of iets dat de kinderen samen krijgen. Dat geldt ook voor 5 december.

Onze afspraak vanaf nu is dat we de kinderen allebei één speciaal, wat groter of duurder cadeau geven. Zoals Lego City voor mijn 5-jarige zoontje. Dat heb ik dan wel tweedehands gekocht, via Marktplaats. Het zit niet in de originele doos en de stickers zijn er een beetje af. Maar dit was wel precies wat op zijn verlanglijstje stond. Twee keer zelfs. Vaak kopen we wat meer setjes van bijvoorbeeld Lego of Playmobil bij één iemand en dat wat we niet geven (moeilijk!) gaat in de cadeaukast voor de volgende gelegenheid.

Hopelijk leren onze kinderen dat het niet nieuw en in perfecte staat moet zijn, voordat het leuk is om mee te spelen en dankbaar voor te zijn. En eerlijk gezegd: ik vind dit nog steeds ‘meer dan genoeg’ hoor, dat we dit kunnen doen ik al een luxe.

Het geheim van een succesvolle pakjesavond

Het geheim van een succesvolle pakjesavond is volgens mij dat ene cadeau geven wat ze écht graag zouden willen hebben. Iets dat op het lijstje stond, dat ze direct herkennen bij het openmaken. Zo deden mijn ouders het ook. Alles wat je daarnaast geeft is dan extra feest. Hun avond kan namelijk al niet meer stuk! En we geven nooit heel veel, want we merken dat de kinderen niet blijer worden naarmate je ze meer geeft. Ze worden steeds onrustiger, hebberiger, huileriger… dus liever een beperkt aanbod waar ze de rest van de avond heerlijk tevreden mee kunnen spelen. En de dag erna. En de dag daarna…

Ik haal de wasmand tevoorschijn en snoep vast wat pepernoten. Kom maar op met 5 december. Ik ben er (bijna) klaar voor!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. chantal Wollaars-Donath

  Heel herkenbaar hoe vroeger sinterklaas werd gevierd bij ons thuis het zelfde.
  de cadeautjes kast heb ik ook over genomen van mijn moeder.
  het hele jaar door kom ik van alles tegen en scoor ik cadeaus die ik voor een zacht prijsje koop(laatst leegverkoop bij speelgoedwinkel 70%korting hoppa!!dat was leuk shoppen!
  Bij ons gaat het met pakjesavond ook niet om de hoeveelheid cadeaus.
  de vorige jaren was mijn dochter het al zat na het derde cadeau…Dus wij doen dit jaar ook dat ene cadeau waar ze niet over uitgepraat raakt..en weet wel zeker dat het een succes gaat worden.groetjes mama chantal

  • Elkedagmama.nl

   Ik vind het spannend om minder cadeaus te geven. Misschien omdat ik mij die bergen pakjes herinner, hoewel we toen met veel meer mensen waren. Ik denk dat ik bang ben dat ze teleurgesteld zijn, maar misschien werkt het helemaal niet zo. Het beperken tot maximaal drie cadeaus… ik ga het zeker overwegen! Bedankt voor je reactie, mama chantal!

   • Chantal Wollaars-Donath

    Teleurgesteld zeker niet!
    Ik denk dat alle mama’s daar bang voor zijn..
    Het gaat om het verhaal eromheen…de sfeer..de spanning…en na het cadeau zijn de kids vast en zeker druk dat ze geen eens denken van waar zijn de andere 10 cadeaus….
    Tenminste dat denk ik hoor…geen idee of het ook werkelijk zo gaat bij iedereen…
    Ik weet wel dat mijn dochter vaak nog blijer is met een lege doos dan het speelgoed wat erin zat haha(ik zelf was vroeger ook zo zei mijn moeder)
    Maargoed we gaan het mee maken toch?!
    Ik ben erg benieuwd na 5 december hoe pakjesavond is verlopen bij jullie:)
    Ik kijk erg uit naar je blog….ik blijf je volgen;)

    Groetjes chantal

 2. Mirja Doeze Jager

  Heel herkenbaar! Inderdaad het hele jaar door al dingetjes sparen, opbergen in DE kast en af en toe er iets uit toveren. Handig met sinterklaas, maar als beloning n.a.v. een stickersysteem of moedige overwinning bij de tandarts. Kinderen vinden 2e hands niet erg, het is de noot die de muziek maakt. Via facebook zijn er allerlei handige koopjeshoeken en een zoekhoek. Mocht er iets zijn wat mijn dochter heel graag wil hebben, dan zet ik daar een berichtje. Wie weet heeft iemand het liggen en kan ik het overnemen. Verkoper blij, ik blij, dochterlief blij! Mijn dochtertje is ook erg van de knutsel, dus met 5 dec, als alle ‘grote’ mensen een surprise voor elkaar maken, maakt zij er één voor haar neefje en nichtje. Zo leert zij ook geven en delen ;-)

  • Elkedagmama.nl

   Wat leuk dat je haar dat laat doen! Ik weet nog dat ik vroeger als kind een surprise mocht maken voor mijn jongste broertje. Dat was erg leuk om te doen en ik hoorde zo ook een beetje bij de grote mensen. :)

 3. Mamamaud

  Goed stuk! Precies zoals wij het soen.
  Helaas schieten opa/oma/ooms/tantes nog wel eens door zoals ik laatst op mijn dochters verjaardag merkte maar qualitytime is het grootste kado en uiteindelijk de mooiste herinnering. Smiddags al samen pepernootjes bakken, een mooie tekening voor sint maken. De volgende ochtend (6 dec) een grootste pyjamadag inlassen om samen met het speelgoed te spelen….
  En ik probeer ook nog wat ongezond snoepgoed af te wisselen met vrolijk gezond lekkers. Mandarijntjes waar ik gezichtjes op heb getekend. Een doosje rozijntjes, gedroogde kokos, nootjes etc in een vrolijk zakje ook heel leuk.

  • Elkedagmama.nl

   Wat een goed idee, Mamamaud, om voor gezond snoepgoed te kiezen. Ik weet alleen niet of ik mijn man zo gek krijg haha. Misschien ga ik het gewoon een keer proberen… En die pyjamadag is helemaal briljant. Ik herinner me dat gevoel van the morning after nog wel! Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *