Hoe overleef ik de zomervakantie?

zelf spelen in de vakantieHet is bijna zomervakantie! Hoe hard we er met z’n allen ook aan toe zijn, ik zie er toch ook wel tegenop. Hele dagen met alle kinderen thuis en met mijn inmiddels behoorlijk zwangere buik. En een man die veel werkt. Ik moest er echt even niet aan denken. Tot ik uit pure wanhoop (dat was het stiekem wel ja) tot de volgende oplossing kwam: ze moeten elke dag zelf spelen, ik wil elke dag gericht aandacht geven op een manier die ik zie zitten en ik wil een positievere sfeer in huis door meer te belonen voor wat er wél goed gaat. Ik ben niet zo’n DIY-held, dus ik moet het hebben van praktische, haalbare oplossingen zonder teveel creativiteit en moeite. Vind jij de zomervakantie net als ik een hele uitdaging? Misschien kun jij hier dan ook wat mee!

Ik vind het pittig om elke dag mama te zijn, laat staan wanneer de kinderen veel thuis zijn. En zwanger zijn is nooit echt mijn hobby geweest. Met nul energie ben ik snel ongeduldig en kom ik in een weerstand-modus. Een vriendin zei laatst: “Je moet eigenlijk de regie weer zien te krijgen.” Dat was precies hoe ik het voelde. Ik was de regie kwijt. Alles overkwam me en ik vond het meestal niet leuk. Misschien voelen de kinderen dat ook wel. Strakke grenzen vervagen, je krijgt sneller een negatieve reactie en je moet op je tenen lopen rond het zwangere monster. Brr, ik vond mezelf echt niet leuk als moeder. Dus dan is zo’n zomervakantie een hele bevalling (flauw).

Voor deze dagen in de zomervakantie, heb ik het volgende plan gemaakt: 3 enveloppen met kaartjes erin. ‘Zelf spelen’, ‘samen doen’ en ‘beloningen’.

zelf spelen

1. Zelf spelen

Op de kaartjes in deze envelop staan alle dingen die de kinderen en ik konden bedenken waarmee ze zelfstandig (of met elkaar) zouden kunnen spelen in de zomervakantie. Wanneer ze zich gaan vervelen, mogen ze één of twee kaartjes trekken waarop staat wat ze dat dagdeel gaan doen. Het moet in elk geval een uur duren. Ze bedachten veel! Vooral mijn dochter – die zich zelden verveeld, klaarblijkelijk – kon een hele rits opnoemen.

Een greep uit deze envelop: puzzelen, met de waterballonnen, voetballen, een hut bouwen, luisteren naar een verhaal, boek lezen, met de auto’s, playmobil, lego, knutselen, een spelletje doen uit de kast, winkeltje spelen, stoepkrijten, kralen rijgen, verstoppertje doen, een gedicht schrijven… Die laatste bedacht mijn zoon, zo grappig.

Alleen bij deze kaartjes heb ik ze mee laten denken. In het kader van draagvlak creëren. ;-)

samen doen
2. Samen doen

Welke dingen zou ík zien zitten om met de kinderen te doen? Het moest laagdrempelig zijn, niet te lang duren, maar wel echt betekenen dat ik mijn aandacht helemaal op de kinderen richt. Genieten van tijd met elkaar. Zie ik vandaag een verre wandeling niet zitten? Dan haal ik dat kaartje voor vandaag er even uit. Zo kan ik ook echt van harte geven wat ik de kinderen aanbied.

Een greep uit deze envelop: naar de bieb, de speeltuin, de kinderboerderij, ergens picknicken, naar opa en oma, een speurtocht bedenken voor papa, film kijken met popcorn, ergens een ijsje eten, samen een cake bakken, een spelletje doen, bij iemand op de koffie…

belonen
3. Beloningen

Om de negatieve spiraal te voorkomen en de kinderen ook gewoon wat extra’s te gunnen in de vakantie, hoop ik de komende weken veel beloningen uit te delen. Hebben jullie lekker gespeeld? Goed opgeruimd? Geen ruzie gemaakt? Dan mag één van de kinderen een kaartje uit de envelop graaien. Ik had niet zo veel inspiratie voor deze envelop. Maar aan de andere kant, het ligt ook zo heerlijk voor de hand.

Een greep uit deze envelop: film kijken, opblijven, chips eten, een centje voor in je spaarpot, ijsje uit de vriezer, zakje snoep (zelf kopen als ik het even zie zitten), half uur op de computer, een klein cadeautje (zoals iets om te lezen, te knutselen of mee buiten te spelen!)…

 

Naast deze envelopjes – die ons hopelijk helpen aan een heerlijk ontspannen zomervakantie – heb ik dagjes weg bedacht voor wanneer mijn man ook vrij is. Dan is de dag erna zelf spelen ook gewoon weer leuker. Een beetje afwisseling van thuis zijn en op pad zijn. Mijn oudste gaat deze vakantie voor het eerst een weekje op kamp. Dus die week ga ik uitbuiten met mijn dochter. En voor je het weet heb je weer een week overleefd! Ik zie het weer helemaal zitten deze zomer. Het is zo heerlijk om de knop te vinden, weer de regie te hebben. Ik merk nu al dat ik rustiger en positiever kan reageren op de kinderen. Iedereen blij.

Wat ook helpt? Beter voor mezelf zorgen. Zo cliché, maar wel waar. Dus een keertje naar de sauna of een zwangerschapsmassage boeken. Even ergens koffiedrinken met een vriendin terwijl manlief thuis blijft. Desnoods oppas regelen als ik het zelf even niet meer trek. Zo houd ik genoeg energie over voor wanneer de bevalling half september zijn intrede doet. Ben ik hopelijk ook dan een leukere mama (en partner).

Hoe ga jij de vakantie overleven? Ben je veel weg of moet je het net als ik thuis leuk zien te houden? Je tips en ervaringen zijn van harte welkom!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *