Hoe word ik een relaxte thuisblijfmoeder? (2)

lekker slapen bij mamaMijn kinderen zijn te gek, echt waar. Ik ben een grote bofferd dat ik veel tijd met ze kan doorbrengen en we ondertussen in een mooi huis wonen met een gevulde koelkast. Toch word ik er af en toe gek van om thuis te zijn. Of moe. Of wanhopig. Tussen jou en mij gezegd: soms verveel ik me gewoon. Niet omdat er niks te doen is, want mijn badkamer en de constante berg vuile was verraadt het tegendeel. En mijn drie bloedjes van kinderen springen ook om mijn aandacht. Ik doe echt mijn best om het ‘thuisblijfmoederschap’ als fulltime baan te zien, maar kan soms de motivatie niet opbrengen. Ik haal er geen voldoening uit. Aan het eind van de dag vraag ik me serieus af wat ik die dag nou gedaan heb. Maar ik kan me ook niet herinneren dat ik stil heb gezeten! Pak ik het als thuisblijfmoeder eigenlijk wel zo goed aan?

Gaat het niet spannender worden dan dit? Wacht ik op een bepaalde mate van stress waar ik zo aan gewend ben geraakt? Mijn verlof is zo ongeveer voorbij en ik weet dat ik straks geen baan heb om naar terug te gaan. De muren komen nu soms al op me af. Terwijl dit wel is wat ik wilde. In november 2014 schreef ik 16 goede voornemens voor wanneer ik thuisblijfmoeder zou zijn.  Ik pak die goede voornemens er nog maar eens bij…

Genieten van de kinderen

Ja, dat lukt best. Mijn kinderen zijn natuurlijk de leukste van de wereld! Tijd met ze doorbrengen lukt soms wel en soms niet. Ik voel me vaak heel druk, maar dat is nog de alle-ballen-in-de-lucht-houden-modus. Daar moet ik snel van af. Ik heb nu de tijd om met mijn dochter een spelletje te doen of gewoon uitgebreid te knuffelen met onze jongste zoon. Hij lacht zo heerlijk. Waarom niet meer genieten? Het kan! Het mag!

tijd voor mezelfTijd voor mijzelf

Nee, hier gaat het goed fout. Bij welke moeder niet? Als mijn man thuis is, ga ik nog wel eens naar de stad. Maar dan ga ik nuttige dingen doen. Op zich niks mis mee, maar gewoon even hangen in de bieb of met een vriendin afspreken is natuurlijk betere me-time dan eindelijk zonder kinderen boodschappen doen. Ik wil met mijn geloof bezig zijn en hierover nadenken. Ik wil Spaans leren. Naar een concert of een leuke film. Ook als thuisblijfmoeder moet ik tijd vrijmaken voor de dingen die ik graag, liefst alleen, wil doen.

Na de zomer word ik pastoraal werker in onze kerk. Dan bezoek je andere leden uit de kerk die bij je in de wijk wonen. Hoe gaat het met ze? Welke zorgen hebben ze? Wat kunnen we voor elkaar betekenen in de wijk? Welke vragen lopen ze mee in hun geloof? Ik vind het fijn om met mensen te praten van hart tot hart. Dit past bij mij. Ik ben dan meteen de deur uit en ik kan mijn eigen tijd indelen. Perfect.

Laatst bracht ik mijn zoontje van 5 naar zwemles. Meestal doe ik in dat loze uurtje de boodschappen. Okee, ik heb een obsessie voor nuttig bezig zijn. Deze keer had ik de andere twee kinderen bij mijn schoonzusje gebracht. Ik had dus echt een uurtje voor mijzelf. Toch zat ik nog zo in een stressmodus dat ik me buiten adem voelde en constant het gevoel had dat ik nog iets moest. Ik besloot wat lekkers te kopen en buiten te zitten om de tijd te doden. In de winkel liep ik te stressen en toen de mevrouw voor mij bij de kassa vriendelijk aanbood of ik voor haar wilde gaan, besloot ik daar hartelijk voor te bedanken. “Ik moet echt even onthaasten…” flapte ik er hijgend uit, terwijl ik tegen de lopende band leunen. Ze keek verrast en er ontstond een leuk gesprek over stress en onthaasting. Daarna ben ik in de lentezon gaan zitten. Ik leer het wel.

Op tijd opstaan

Check. Een schreeuwende baby meldt zich om zeven uur ’s ochtends, als ik geluk heb. Soms ben ik zoooo moe dat ik daarna weer mijn bed in kruip. Dat kan natuurlijk alleen als mijn man ook thuis is. Als ik ‘uitslaap’ krijg ik de vaart nog minder in de dag. Borstvoeding geven word ik totaal niet energiek van. Wel merk ik dat de ochtend – wanneer ik liever in mijn pyjama door het huis slenter – het beste deel van de dag is als je jezelf een goed gevoel wilt geven. Dus vanaf nu: voeden, (stiekem nog even slapen), aankleden, wasje aanzetten (de boel draait dan letterlijk en figuurlijk), ramen open, ontbijten met een kop koffie en dan naar buiten voor boodschappen of in de tuin werken. Een goed begin is echt het halve werk. Of in elk geval: de helft van dat lege gevoel. Zo haal ik meer voldoening uit de dag.

Leuke kleren aan doen

Mopper. Ik pas mijn liefste kleren nog niet en die gelukkig-dit-pas-ik-al-na-de-bevalling-kleding is ook niet erg flatterend. Dus trek ik elke dag dezelfde praktische kleren aan. Van dat spul waar je makkelijk in schiet als je eigenlijk geen energie hebt. Ook handig met het voeden. Of wanneer babyzoontje de gebruikelijke ‘melk teruggeeft’. Kots!

Maargoed, ondanks dat wil ik er graag wat vrolijker bij lopen. Toch maar wat meer experimenteren met leuke rokjes, schoenen of een wat vrolijker vestje hier of daar. En een voedingsbeha die wat meer stevigheid geeft. Volgens mij heb ik een nieuw actiepunt voor het onderdeel ‘tijd voor mijzelf’: shoppen!!

Met vriendinnen afspreken

Dat lukt best goed. Ik heb vaak koffiedates. Heel fijn en gezellig. Maar ik moet er ook eens uit. Zonder kids alsjeblieft! Ergens samen lunchen of een borrel ’s avonds laat. How about: samen een filmpje kijken en zonder mate chocola eten. Hmmm.

hardlopenHardlopen

Ik ben al aan de wandel. Voorzichtig opbouwen en dan gaan met die banaan. Heerlijk! Ik kan niet wachten tot ik een goede reden heb om twee keer per week mijn gezin te ontvluchten! (grapje)

Weekplanning voor het huishouden

Hee dat is best een goed idee. Ik ga elke avond kijken naar wat er de volgende dag moet gebeuren. Dan kan manlief ook iets uitkiezen als hij vrij is. Toen ik nog een schoonmaakster had, was het hele huis in één keer schoon. Een heerlijke ervaring wanneer je uit je werk komt. Nu doe ik het zelf, maar natuurlijk niet alles op dezelfde dag. In kleine stukjes. En het is nooit af! Heel frustrerend vind ik dat. Dan mis je dat heerlijke gevoel omdat alles ineens helemaal schoon is. Ik moet echt leren om tevreden te zijn met wat ik doe in het huishouden. Het is heel fijn voor iedereen als de was gedaan is, de wc schoon is en het eten op tafel staat. Helemaal niet vanzelfsprekend. Als ik kan leren om te genieten van de kleine resultaten, dan heb ik aan het einde van de dag ook een beter gevoel over mijzelf. Ik ben denk ik wel gebaat bij een beetje structuur in wat er allemaal moet gebeuren. Haalbare doelen stellen en dan ervaren dat het ‘af’ is.

buiten spelenMet de kinderen op pad

Lekker chillen in de bieb terwijl de kinderen boekjes uitzoeken. Of naar de speel-o-theek waar je zelfs koffie met een koekje krijgen en lekker kan zitten wachten tot je kind uitgekeken en uitgespeeld is. Waarom doe ik dat nou niet vaker? Baby in de maxi-cosi mee en daar voeden. Heb ik ondertussen ook wat te doen…

Mijn conclusie is dat er nog heel wat te verbeteren valt. Ik moet mijn draai nog vinden in het huishouden en het fulltime moederen. Als dit mijn werk is, moet ik voor mijzelf de kaders scheppen. Mijn eigen manager zijn. Ritme geeft rust, dus daar ga ik mee aan de slag. De laatste dagen probeerde ik haalbare doelen te stellen (terwijl ik broed op dit artikel, kom ik natuurlijk wel vast in beweging!) en dat voelde heel goed. ’s Ochtends die wasmachine al aan, baby in bad, met de kinderen op pad gaan en bepaalde taken afronden. Dat gaf voldoening. Het gevolg was ook dat ik zonder schuldgevoel een momentje voor mijzelf kon nemen. In de zon, met een bak thee die voor de verandering eens niet koud was geworden…

Volgende week onderzoek ik de andere 8 goede voornemens. Je moet niet teveel in één keer willen, toch?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Herkenbaar, nagenoeg tot in de details. Ik schref er pas ook over; DRUK op zoek naar RUST… Ik heb nu ons huis verdeeld in 10 delen. Binnen twee weken wilde ik alles grondig gepoest hebben. Straks kan het niet meer (over 10 weken uitgerekend) en het geeft even weer dat voldane gevoel, na al die halfslachtige poetserijen met kinderen in je kielzog.
  Waar ik wel aan kan werken is de sfeer. Op dit moment hebben we bijna allemaal een humeur om op te schiet. Tjonge; waarom en hoe doorbreek je dat? Misschien kan ik het beste bij mezelf beginnen; leuke dingen doen, genieten, lachen.

  Je zet me weer aan het denken!

  • Elkedagmama.nl

   Dat valt ook niet mee als je hoogzwanger bent hoor! En mijn ervaring is dat de kinderen ook merken dat je met ‘andere dingen’ bezig bent. De spanning was hier te snijden toen de laatste weken van de zwangerschap aanbraken. Succes met leuke dingen doen en genieten. Dan komt het lachen vanzelf weer!

 2. Mariska

  Sinds ruim een jaar ben ik thuis blijf moeder. Eerst moest ik ook erg wennen maar het komt goed. Kinderen en een huishouden Is meer dan een fulltime Job. Ik heb voor vier weken een schema in het huis schoon te houden. De ochtenden werk ik in huis en de middagen zijn voor de kinderen. Heerlijk om zo thuis te kunnen zijn. Inmiddels wil ik niet anders meer. Succes

  • Elkedagmama.nl

   Wat een goed idee om de dag zo te splitsen! Ik wil net als jij graag ’s ochtends nuttige dingen doen. Dan heb ik ’s middags meer ruimte om te genieten van de kinderen (of niet maar er wel helemaal voor hen te zijn). Bedankt voor het delen, ik ga het wat vaker zo proberen!

 3. Maaike

  Wow wat zit je nog in werk-modus!!!
  Sommige dingen wel herkenbaar hoor, vooral het stukje zingeving vond ik lastig toen lieke klein was. Bij mij helpt het als de dag een goede balans heeft in tijd en aandacht aan de kinderen geven en iets doen waar ik zelf energie van krijg. Dat lukt niet altijd, vooral doordat er dan te veel andere dingen nog ‘moeten’. Maar als dat gebeurd stel ik mezelf altijd weer de vraag: ‘moet’ dat echt? Of is er morgen weer een dag? Ik heb gemerkt dat je behoorlijk getraind moet zijn in het loslaten ;-) nou scheelt het ook wel dat lieke minstens 1 dag per week even weg is. Heerlijk vind ik dat. Ik laad dan helemaal op, ook als ik dan alles in die dag stop wat dan ‘moet’. Ik heb dat wel echt nodig om het samenzijn met de kids leuk te blijven vinden, heb ik ontdekt. En de echte voldoening vind ik in het feit dat ik zie dat mn kids lekker in hun vel zitten en we gezellige momenten op de dag hebben en samen lachen. Dat ik de rust en tijd heb om de biel te pakken en naar de kinderboerderij, eendjes of speeltuin te gaan. Denk niet te min over wat je aan ze geeft nu! Dat is veeeel meer dan wij denken of beseffen..en het is zelfs op een slechte dag meer dan genoeg..

 4. Slim om je voornemens er nog eens bij te pakken! Hopelijk voelt het idd beter als je nog wat kunt verbeteren. Een baan wordt het natuurlijk nooit, met tastbare resultaten en volwassenen die je slim en goed vinden om die resultaten, dat zou ik maar uit je hoofd zetten. Benieuwd waar je, over een tijdje, blij van wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *