Hoe word ik een relaxte thuisblijfmoeder? (3)

Vorige week schreef ik al hoe het ervoor staat met mijn goede voornemens als thuisblijfmoeder. Erover nadenken (en schrijven) helpt echt. Ik heb ontdekt dat een planning of in elk geval een actief begin van de dag fantastisch werkt. En ik oefen in het loslaten, het ontspannen. Maar ik had nog meer goede voornemens. Lees hier hoe het er verder voor staat!

voorzaaien moestuinWerken in de moestuin

Sinds een paar maanden delen we een moestuin met een ander stel. Het onkruid heeft een tijdje zijn wilde gang kunnen gaan, dus er viel nog wel wat te wieden. Thuis heb ik bietjes, pompoen, aardbeien, venkel en spinazie voorgezaaid. In de moestuin staat al super veel, zo leuk! Allerlei groenten en fruit, kruiden en zelfs bloemen. Hier plukken we straks letterlijk de vruchten van! Daarnaast scheelt het natuurlijk geld, hoop ik. Nu onze jongste aanwinst (die baby dus) een paar maanden oud is, ga ik ook steeds meer alleen op pad. Ik probeer nu elke week een keer naar de moestuin te gaan. Dat zal de komende maanden vaker moeten. Ik moet er niet aan denken om de kinderen mee te nemen, dus ik ga als mijn man thuis is. En ik pak meteen een momentje voor mijzelf. Lekker werken en even zitten in de zon. Of in de regen, dat maakt me dan ook niet meer uit.

nieuws luisteren radio 1Het nieuws volgen

Na zo’n bevalling lig je ook een tijd onder een steen zeg. Geen idee wat er speelt in de politiek bijvoorbeeld. Onderweg naar mijn werk en weer naar huis luisterde ik altijd trouw radio 1. Dan krijg je de hoofdlijnen mee en zit er meteen wat verdieping bij. Ideaal. Maar zo veel zit ik nu niet meer in de auto. Kranten kosten geld en overdag wil ik niet teveel op de telefoon of laptop bezig zijn. Aan het journaal heb ik echt een gruwelijke hekel aan. Ik hoef geen beelden bij ellende, het lukt zo ook wel. Toch maar radio 1 aanzetten, bijvoorbeeld tijdens het koken. En misschien moet ik toch maar een doucheradio aanschaffen. Dan kan onder die steen vandaan komen tijdens het poetsen van de badkamer. Meezingen doe ik dan wel tijdens het douchen. Ha.

recepten mapNieuwe recepten uitproberen

Ik houd van koken! Wel moet ik uitkijken dat ik er niet teveel geld aan uitgeef. Ik neem altijd gratis magazines van supermarkten mee en de lekkerste recepten scheur ik uit. Na jaren trouw sparen zit ik toch wel aan de ruim 200 recepten. Alles zit nu netjes in een map, heerlijk! En vanaf nu ga ik elke week iets kiezen. Daar wordt deze thuisblijfmoeder blij van. En haar gezin ook. Hoop ik. Ik zal de meest succesvolle zeker met jullie delen!

Mooie boeken lezen

Daar kom ik echt niet aan toe! Maar met de zon in de tuin en de kinderen in de zandbak, zou ik me af en toe best een paar hoofdstukken kunnen veroorloven. Mijn valkuil is dat ik alleen maar educatieve boeken uit de bieb haal. Iemand een tip voor een fijne roman? (wel met goede afloop graag, ik ben niet zo stoer)

Genieten van genoeg

Genoeg lukt wel met alleen het parttime salaris van mijn man. Of ik ervan geniet? Soms vind ik het wel lastig om elke euro af te wegen, maar aan het eind van de maand zien dat je rondkomt geeft toch wel een kick. En wat een luxe om allebei veel thuis te kunnen zijn, tijd en energie te hebben voor andere dingen. Daar geniet ik van. We hebben een dak boven ons hoofd, elke dag gezond te eten (de fruitmand is zelfs gevuld) en we kunnen af en toe met de auto op pad naar familie of vrienden. Wat een rijkdom! Dat wil ik mijn kinderen meegeven. Wat hebben we het verschrikkelijk goed. Tevredenheid mag wat mij betreft hoog in ons gezinsvaandel staan.

Gastvrij zijn en delen van wat we hebben

Wat zou het fijn zijn als mensen zich welkom voelen bij ons in huis. De vluchtelingen in Amsterdam die bij elkaar op een kluitje ‘wonen’ onder barre omstandigheden, delen hun leven én hun laatste voedsel met gasten zoals jij en ik. Dat je weinig hebt, maar er toch rijkelijk van deelt, vind ik fascinerend. Ook als je weinig hebt, kun je dus delen en mensen een welkom gevoel geven. Hebben deze mensen er dan zoveel vertrouwen in dat er voor hen ook voldoende overblijft of vinden ze die ander belangrijk dan zichzelf? Ik begrijp het niet helemaal.

Het zit niet zo in onze cultuur, maar ik ben hier wel mee opgegroeid omdat er vroeger bij ons thuis veel vluchtelingen over de vloer kwamen. In veel culturen is gastvrijheid een belangrijke waarde. Ook vanuit christelijk perspectief is dit belangrijk. Mijn moeder was altijd al gastvrij, maar volgens mij werd ze er steeds beter in. De pan eten ‘groeide’ dus en iedereen was welkom. Er was aandacht voor de gasten en als kind genoot ik erg van hun gezelschap. Je krijgt er dus ook veel voor terug. Ik wil me oefenen in gastvrijheid. Dat je je welkom en gezien voelt wanneer je bij ons op bezoek komt. Door oprechte aandacht en een groeiende pan eten. ;-)

kaartje sturenBetrokken zijn bij mensen die het moeilijk hebben

Dit najaar begin ik met pastoraal werk voor de kerk. Ik wil graag oog hebben voor wie het moeilijk heeft. Ik zou best wat vaker een kaartje kunnen sturen wanneer iemand het moeilijk heeft of ziek is. Dat schiet er altijd in bij mij, maar het is zo hartverwarmend om te krijgen (weet ik uit eigen ervaring). Net als gastvrijheid is betrokkenheid misschien iets waarin je je kunt oefenen, waar je beter in kunt worden. Nu ik thuisblijfmoeder ben, is er meer ruimte in mijn agenda én in mijn hoofd om dit soort dingen te doen.

Lekker blijven bloggen en andere dingen doen waar ik energie van krijg

Thuisblijfmoeder zijn vind ik een offer, ook al krijg ik er veel voor terug. Ik wil me graag kunnen opladen. Tijd voor mijzelf, hardlopen, genieten van de kleine dingen. Daarnaast vind ik het belangrijk om eerlijk te zijn. Het is niet goed of fout om ervoor te kiezen meer bij de kinderen te zijn. Het is niet relaxed of super zwaar. Ik wil een eerlijk beeld geven van mijn zoektocht naar een relaxte thuisblijfmoeder zijn. Misschien kun je een beetje met mij mee zoeken en kunnen we als ouders meer in balans komen. Wat zullen we onze kinderen daar blij mee maken!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

  1. Allemaal goede voornemens, gaat je vast lukken :D

    Ik merk inderdaad ook dat ik weinig van het nieuws meekrijg, maar ik vind het juist heel fijn onder mijn steen hihi ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *