Inspirerende thuisblijfmoeders

inspirerende thuisblijfmoedersDit is mijn vraag op dit moment: kan ik thuisblijven om me helemaal te richten op mijn gezin en huishouden (dat klinkt ouderwets)? Wat gaat er veel door mijn hoofd! Hoe doen we dat financieel? Wat doet dat met mijn carrière, mijn eigen persoonlijke ontwikkeling die ook zo leuk is? Is een thuisblijfmama wel wat de kinderen nodig hebben? Is dat wel wat ík nodig heb en is het niet een vlucht van mijn andere verantwoordelijkheden? Hoe gaat mijn omgeving reageren? Komen de muren voor een thuisblijfmama niet genadeloos op je af? Inspirerende thuisblijfmoeders geven inzicht!

Mijn moeder was altijd thuis. Zij benadrukt vaak dat de combinatie werk en gezin haar heel moeilijk lijkt. Het lijkt niet meer van deze tijd om fulltime thuis te zijn. De maatschappij is anders ingericht. Vroeger waren al je buurvrouwen en vriendinnen thuis, waardoor je automatisch onderdeel uitmaakte van een sociaal netwerk. Dan komen de muren niet zo snel op je af, denk ik. Kinderen spelen samen op straat, in een sociaal netwerk van vrouwen kun je je ook ontwikkelen en kun je ook veel bijdragen. Je zorgt voor rust, reinheid en regelmaat. Volgens de huidige inzichten nog steeds drie belangrijke taken.

Ik ken niet veel thuisblijfmoeders. Alle vrouwen in mijn omgeving werken. Sommigen nemen wel ouderschapsverlof op waardoor ze in deze periode van kleine kinderen meer thuis zijn. Als ik op internet zoek, kom ik een paar blogs tegen van thuisblijfmoeders en veel discussies op fora. Ik vraag me af hoe die gezinnen dat financieel doen en welke afwegingen ze hebben gemaakt. Een paar bloggers zetten me aan het denken:

  • Thuisblijfmama die blogt onder de naam ‘Enjoypes’ geeft inzicht in haar financiën en doet een goed woordje voor de thuisblijfmoeders bij Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Teunie schrijft over haar grote gezin, hoe ze haar leven inricht en hoe je tevreden kan zijn met een eenvoudig leven
  • Manager van het gezin gebruikt haar weblog als ontmoetingsplek en ter bemoediging

Allemaal inspirerende verhalen van een leven waarin je hoofd uit grote en volle kamers bestaat, in plaats van honderd kleine kamertjes die veel meer energie kosten. Of waarin je jongleert met een paar zware ballen in plaats van vele kleintjes. Noem het hoe je wilt, maar na al deze verhalen kriebelt het wel. Ik neem contact op met Enjoypes voor een goed gesprek (en neem uiteraard zelf de koekjes mee) en bespreek daarnaast mijn afwegingen met mijn moeder, schoonmoeder en met vriendinnen die minder werken. Daarnaast google ik me suf op de term ‘thuisblijfmoeder’.

Voor mij is wel duidelijk dat thuisblijfmoeders zich nooit vervelen. Kinderen, huishouden, vrijwilligerswerk, school… er is genoeg te doen!

Kan ik thuisblijfmoeder worden en wil ik thuisblijfmoeder worden? Om de eerste vraag te beantwoorden, onderzoekt mijn man de financiële kant. Heel praktisch: wat komt er binnen, wat gaat er uit. En als ik thuis zou blijven, wat zou hier dan in veranderen?

 

Foto: kirchli @ freeimages.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *