Koekjespot met flapjacks

koekjespot met flapjacksJe ziet ze steeds meer: koekjespotten. Een weckpot gevuld met ingrediënten waarmee je eenvoudig koekjes maakt. Vaak is het alleen maar een kwestie van bij elkaar gooien en in de oven doen. Zo’n lief cadeautje kun je ook best zelf maken. Ik ben fan van persoonlijke cadeautjes en dit is ook nog eens een budgetvriendelijke. De meeste ingrediënten heb ik eigenlijk wel standaard in huis. Ik heb er dus een weckpot bij gepakt en mijn eigen koekjespot gemaakt. Met flapjacks, heerlijke Engelse koekjes waar ik geen genoeg van kan krijgen. Deze koekjespot vind ik een bijzonder geslaagd cadeau en het resultaat is verslavend lekker!

Maak zelf een koekjespot

koekjespot met flapjacksNeem een niet al te kleine weckpot en doe hier de ingrediënten in een willekeurige volgorde in. Voor een koekjespot met flapjacks moet je wel eindigen met suiker en kaneel, omdat je dit als eerste in de pan doet. De boter en honing doe je er natuurlijk niet in. Sluit de weckpot af en schrijf het recept op een kaartje dat je eraan vast kunt maken. Op de foto zie je dat het zelfrijzend bakmeel en rozijnen na elkaar niet zo’n mooi effect geeft, omdat het meel zo fijn is dat het tussen de rozijnen kruipt en ze daardoor een beetje wegvallen. Het kan dus mooier! (maar het werkt nog net zo goed)

Het recept is eenvoudig en kun je naar smaak aanpassen. Laat gerust wat suiker weg, combineer met een andere kleur suiker voor het effect, voeg noten toe of gebruik ahornsiroop in plaats van honing. Je kunt er eigenlijk niets verkeerd aan doen!

Recept flapjacks

Dit heb je nodig:

  • 200 gram boter
  • 2 eetlepels honing
  • 275 gram havermout(vlokken)
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram cranberries

koekjespot met flapjacksDit kun je zo op het kaartje schrijven als ‘recept’ bij de koekjespot:

“Smelt 200 gram boter in een steelpan. Voeg 2 eetlepels honing toe en de bruine basterdsuiker met kaneel die bovenin de pot zit. Als het gesmolten is, voeg je de rest van de inhoud van de pot erdoor. Verspreid het vervolgens over een bakplaat. Invetten is niet nodig.

Zet de bakplaat 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Haal het er daarna direct uit en druk het aan met een spatel of lepel. Na 10 minuten kun je het in stukken verdelen, als het nog zacht is. Wanneer het is afgekoeld snijd je ze in definitieve stukken. Eet smakelijk!”

De flapjacks kun je nog een paar dagen bewaren in een afgesloten trommel.

Glutenvrije flapjacks

Voor mijn schoonzusje maakte ik een koekjespot met glutenvrije flapjacks. De ingrediënten waren als volgt:

  • 200 gram boter
  • 2 eetlepels honing
  • 400 gram havervlokken (glutenvrij)
  • 100 gram rietsuiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • een beetje geraspte kokos
  • rozijnen
  • cranberries

Ook hier: de boter en honing niet in de koekjespot doen. De twee verschillende soorten suiker gaven een leuk effect. Ik eindigde met een beetje kokos.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *