Mama Challenge #4: positief opvoeden

positief opvoedenZij huilt bij alles wat haar niet zint. Dan begint ze over onverklaarbare pijn en wil ze een pleister. Of ze werpt zichzelf ter aarde van ellende. Waarbij ze uiteraard haar hoofd bezeert. Met een knuffel is het opgelost. Bij hem ligt het ingewikkelder. Hij krijgt zijn zin niet en wordt boos. Ik accepteer geen grote mond. Hij duldt dan weer geen tegenspraak en blijft driftig zijn eisen herhalen. Ik schreeuw dat hij moet stoppen. Hij schopt tegen het speelgoed. Ik stuur hem naar de gang. Hij gaat niet. Ik tel tot drie. Hij vertrekt met veel bombarie. Ik blijf machteloos achter. In de gang hoor ik zijn machteloosheid in het stompen op de trap. Zijn kleine zus van net 3 jaar zegt ondertussen dat ik me er niet mee mag bemoeien.

Mijn kinderen positief opvoeden, ik vind het lastig. Welk gedrag negeer ik? Hoeveel vrijheid geef ik ze? Hoe blijf ik consequent? Hoe zorg ik voor een positieve sfeer? Ik ben snel geneigd te dreigen, te schreeuwen of een tik uit te delen als de kinderen ongehoorzaam zijn. Ik vind het te vaak niet gezellig en ben als de dood dat er weer een conflict om niks ontstaat. Wij zijn als ouders de sleutels tot verandering in hun gedrag. In deze Mama Challenge ga ik daarmee aan de slag. Omdat ze het waard zijn. (En het dan vast ook weer vaker gezellig is.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

  1. Annemarie

    Herkenbaar!! Wij zijn nu net samen bezig met een boek over opvoeden ‘zo wordt opvoeden leuk! van Kevin Leman. En wat gebeurt er? Je kijkt jezelf aan in de spiegel en dan merk je: ben ik wel consequent? Doe ik wat ik zeg? Is mijn ja, ja, is mijn nee, nee? Goed boek en ook de tips en bemoedigingen! Tip om ook eens te lezen ;-).

  2. Oh, zoooo ingewikkeld dit! Heel herkenbaar. Ik laat mijn zoon vaak razen in de gang. Gevolg: alles wat op de grond kan liggen op de grond. Maar dan is hij er doorheen. We ruimen samen de gang op, knuffelen en dan is het klaar. Ik ben er nog steeds niet uit wat ik zelf vind van die methode maar het werkt wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *