Mama Challenge #4: who needs Jo Frost anyway?

Er zijn alweer een paar weken verstreken sinds ik met deze Mama Challenge begon. Mijn conclusie: who needs Jo Frost anyway?!

We hebben steeds meer de balans gevonden tussen een time-out geven en zelf de nabijheid actief opzoeken. Want het blijkt dat onze kinderen heel blij en tevreden worden van duidelijke grenzen met voldoende ruimte om te experimenteren en te leren van de consequenties die hun gedrag heeft. Het vraagt wel wat van ons als ouders. Lees mee hoe we deze Mama Challenge overleefd hebben!

Onze aanpak

 • De kinderen zelf hun ruzies laten oplossen.
 • Accepteren als er spullen sneuvelen in het heetst van de strijd.
 • Begrip tonen voor emoties, maar negatief gedrag niet accepteren. Gek genoeg kan dat op dat moment samengaan.
 • Rustig grenzen aangeven en daarbij fysiek contact zoeken. Niet die stevige greep bij zijn bovenarm (ben ik echt goed in) maar een knuffel, een arm om hem heen.
 • En last but not least: positieve aandacht geven. Samen leuke dingen doen, écht luisteren, aandacht geven, je kent het wel.

Het resultaat

Het resultaat is een kind dat minder snel door het lint gaat én veel sneller bijdraait wanneer hij wel woedend wordt. Ik draai tegenwoordig ook sneller bij trouwens. Het is geen opeenstapeling van ruzies en frustraties meer. De keren dat ik ‘rotkont’ genoemd wordt verliezen het van de keren dat ik hoor dat ik ‘de liefste mama van de mooiste wereld’ ben. Hierdoor krijg ik zelf ook meer zin en energie om geduldig te blijven en er wat leuks van te maken. Mijn schoonzusje wenste me succes bij deze Mama Challenge omdat ze er veel van herkende. Treffend zei ze daarbij: “ze zijn het waard”. En zo is het!

En toen ging het weer mis…

Na het schrijven van dit stuk escaleerde het toch weer. Ik verloor mijn geduld en bij zoonlief sloegen helemaal alle stoppen door. Ik had wel gelijk (ja echt) maar heb hem toch weer ruw vastgepakt en oeps, ik heb flink geschreeuwd. Daardoor escaleerde het denk ik ook. Ik had wel mijn emoties kunnen benoemen maar het niet zo moeten laten zien. Misschien toch nog maar eens een aflevering van Jo Frost erbij pakken… ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Elsbeth

  Respect hoor Willeke! Ik vind het knap! En heel mooi dat je zo eerlijk bent!

  Liefs uit Amersfoort!

  p.s. ik heb geen Facebook (meer).. stt niemand mag het weten.. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *