Mama Challenge #5: Kasboekje open

kasboekjeIk vrees dat we het niet gaan redden deze maand. Financieel dan, schrik niet. Ik voel er echter niks voor onze spaarpot open te breken. We zouden rondkomen van € 550 per maand en dat gaan we doen ook! Ik ga er een kasboekje over open doen. Dat leek me een nuttige Mama Challenge waar jij als lieve lezer misschien ook nog wel wat aan hebt. Kijk een paar weken mee met onze uitgaven, meevallers en of we het al dan niet gaan redden deze maand…

Mama Challenge #5: Kasboekje open

Hierbij verklaar ik ons kasboekje voor geopend! Op dit moment hebben we nog exact € 150,31 in kas en de maand loopt tot ongeveer de 25e. Tot die dag leveren we al onze bonnetjes netjes hier in en biechten we onze financiële zonden (of oplossingen) op. Dat vind ik spannend, want dit soort dingen zijn best wel privé. Dan zie je hoeveel chocolade ik koop, of hoe weinig kleding (ah, vandaar dat ze er zo bij loopt!). Dat soort dingen. Grinnik.

kasboekjeWat zijn onze uitgaven?

Per maand hebben we € 550 te besteden aan eten-drinken-leven, zoals wij dat noemen. Van dat bedrag is vandaag nog € 150,31 over. Hier moeten we de rest van de maand deze dingen van betalen:

 • boodschappen
 • kleding voor de kinderen
 • verzorgings- en gezondheidsproducten
 • kapper
 • huishoudelijke producten
 • kosten voor kleine reparaties
 • luiers voor twee kinderen
 • benzine
 • cadeautjes
 • extra of onvoorziene kosten (dingen die je wel kunt maar niet wilt schrappen en overige)

Misschien zit jij wel in financieel noodweer en heb je je spaarvarken al lang geleden aan diggelen moeten slaan. Daarbij vergeleken zijn wij rijke stinkerds en daar ben ik me van bewust. Hopelijk kun je ondanks onze verschillende kasboekjes plezier vinden in het volgen van deze Mama Challenge. Misschien raak je geïnspireerd door onze aanpak of heb je zelf een paar gouden tips voor ons. Reageer dan vooral, dat zou ik erg waarderen.

Huidige situatie

Onze benzinetank is op dit moment vol. Mijn zwager en schoonzusje lenen onze auto geregeld, voor € 0,15 per kilometer. We zullen dus zeker nog een keer moeten tanken deze maand.

Met de voorraad luiers maat 5 gaan we het wel uitzingen denk ik. Maat 2 gaat natuurlijk keihard, dus ik vrees dat ik de aanbiedingen in de gaten moet houden.

De vriezer bevat drie broden, wat vlees, groenten, ijsjes en verse kruiden. In de kast heb ik nog wat potten ingemaakte rode kool staan, maar ook aardappelen, rijst, uien en koekjes. Er liggen nog drie blokjes chocolade (met nootjes en rozijnen, heerlijk!) op me te wachten. Verslavend lekker vind ik dat, maar het kost zeker een euro per reep.

Ik ben inmiddels gewend om eten te koken met wat er in huis is. Weekboodschappen doe ik al lang niet meer, we leven meer bij de dag. Voor de rest van deze maand betekent dat dus creatief kokkerellen. Ik vrees ook dat ik moet gaan vasten van chocolade (huil) en goedkope (maar wel lieve) cadeautjes moet gaan bedenken. Ik vond besparen al best pittig, maar nu gaat het dus echt afzien worden.

Wish me luck!

Ps. Als eerste op de hoogte zijn van de updates?
Laat je e-mailadres rechts op deze pagina achter! ==>

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Afgelopen week mijn witte leren schoentjes geverfd. Dat kost je 15 euro aan schoonmaakmiddel en verf, maar dat is altijd minder dan 80 euro aan een nieuw paar, omdat je schoenen er niet meer uitzien en je er nooit meer op loopt. Dat vind ik leuke besparingen.
  Ook las ik ooit ergens van een vrouw die een jaar lang geen nieuwe kleding kocht (alleen zelf maken of tweedehands…)
  Eten zonder vlees (doe regelmatig een eitje) is bijvoorbeeld ook een goede besparing. En nog gezond ook! Succes en bedankt voor je openheid!

 2. Annemarie

  Fijn dat je zo open bent!
  Hierbij een paar tips ;-).
  * Kinderkleding/speelgoed ruilen via http://www.krijgdekleertjes.nl of via een lokaal ruilpunt (je bent welkom ;-)).
  * Op facebook kun je je aanmelden voor kortingsbonnen van 50% op bepaalde artikelen bij Lidl.
  * Als je iets nodig hebt eerst mailtje aan wat vrienden. Bijv. zocht pas een vriendin een fietstas en had ik er nog één op zolder liggen die ik niet gebruik..

  Wij zijn vandaag zelf heeel goedkoop weggeweest.. We hadden via de Lidl meegedaan met museumactie. We hadden vouchers om voor 1 euro naar museum te gaan. We zijn naar Kasteel Louvestein geweest. Een gezin voor ons betaalde 48 euro… en wij vervolgens maar 3 euro!! En omdat onze jongste nog onder de 3 was, was hij nog gratis en konden we later nog iemand blij maken met een voucher van 1 euro. Leuk dagje uit zo toch! Het loont de moeite om eerst eens te kijken of er ergens acties zijn voordat je op stap gaat.

 3. Wat leuk om te lezen! Ik ga het zeker volgen. Hoop dat jullie het gaan redden met jullie budget. Maar waar een wil is….. Fijn dat je dit wilt delen. Succes!

  • Elkedagmama.nl

   Jij hebt op je site al een leuke tip zag ik! Dit filmpje waarin een echtpaar leeft van 20 euro per week:

   Heb jij die onkruidsoep al eens gemaakt? Het lijkt mij wel een grappig uitdaging eigenlijk…

   • Nee, die heb ik nog niet gemaakt. Op zich best eens leuk om te proberen. Dan wel een plek zoeken waar geen honden en katten hun behoefte doen….. ;)

 4. Heel veel succes! Ik durf het niet om daar zo open over te zijn en manlief wil het niet, haha. https://scoupy.com/nl heeft nog een paar leuke refund acties lopen, oa van optimel kwark, heb je toch gratis een lekker toetje. Er zijn momenteel heel veel leuke winacties op facebook te vinden, gratis cadeautjes check! Kinderkleding, check! Ben bang dat dit bedrag voor ons erg weinig zou zijn; alleen al de boodschappen en bezine en dan is het op…

 5. Succes!

  Toevoegen aan je opsomming wat je van plan bent, of hoopt te verkopen misschien? Zijn er nog sta-in-de-wegs, resten van klussen, of andersoort dingen die je te koop kunt zetten voor een extra potje? Of te ruil, bijvoorbeeld voor een maaltijd of iets anders voor jullie waardevols?

  Ik volg je!

 6. Wat stoer dat je dit allemaal hier deelt, Willeke! Ik schaam mij er een beetje voor, maar het blijft zo interessant om te zien hoe een ander zijn geld uit geeft (“waar doet ze het van”-rubriek van de Flair vonden Hans en ik ook altijd zo leuk!) . Ik vraag mij af wat dat is. Nu vind ik het extra interessant, omdat ik benieuwd ben hoe je eindjes aan elkaar gaat knopen. En wellicht (vast!) kan ik er nog van leren! Heel veel succes! Ik hoop dat je er ook een beetje van kan genieten, ondanks dat het misschien niet altijd leuk is (zoals de beperkte chocolade voorraad..). Het lijkt mij ook een hele leuke uitdaging, zeker als je het aan het eind van de maand helemaal, of bijna, lukt! Dat is pas gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *