Mama Challenge #5 update: redden we het?

samen eten delenOkee, eerlijk is eerlijk: als je me dit een jaar geleden had gevraagd zou ik er doodsbenauwd van zijn geworden. Een paar weken rondkomen van 150 euro. Lieve help! Maar het einde is in zicht. Na het weekend is het weer payday. Kijk je nog even mee naar onze afgelopen dagen? Redden we het of redden we het niet? ;-)

Zondag: delen is vermenigvuldigen

Okee, we hebben vandaag niks uitgegeven, maar ik moet toch wel even delen wat een super makkelijke, leuke en lekkere manier van besparen is: samen met anderen eten! Wij hadden een restje raapsteeltjes, zij een paar tomaten. Met gekookte eieren, zwarte olijven en een frisse dressing tover je een heerlijke salade tevoorschijn! Zij hadden nog twee wraps van gisteren, wij hadden broccoli. Zij hadden een wortel die op moest, wij konden er weer zo’n lekkere wortelsalade van maken. Enzovoorts. We vulden elkaar goed aan en er was genoeg voor iedereen. Hier hebben we dus geen boodschappen voor hoeven doen…. Probeer het zelf ook eens met een stel vrienden: iedereen neemt iets mee en dan kijk je met elkaar wat je ervan kunt bakken, letterlijk. Wat was dat een feest met al die verschillende hapjes, ook voor de kinderen!

lopen naar de kerk op hardloopschoenenWe moesten trouwens vandaag lopend naar de kerk omdat onze auto verhuurd was. Dus nette schoenen mee en hardloopschoenen aan. Zag er niet uit! Als je bespaart moet je niet aan je imago willen werken…

weekboodschappenMaandag: weekboodschappen

Vanochtend al vroeg naar de winkel voor een aanbieding van wc-papier. Elke euro telt. Dankzij opgespaard statiegeld kregen we ook nog eens een paar euro extra korting. Verder heb ik heel veel boodschappen gehaald voor de komende week. Misschien redden we het er wel mee tot het einde van de maand. Dat zou cool zijn…

De afgelopen week hebben we super zuinig gedaan, maar daardoor is de voorraad thuis wel geslonken. Aardappelen, rozijnen, yoghurt en melk, kaas… ik noem maar wat. Dus vandaag: verse groenten en fruit kopen én producten die je kunt gebruiken als basis voor veel gerechten. Ik denk dat ik van deze boodschappen zeker zeven keer kan koken! Hooguit nog een keer op pad voor zaken als melk, yoghurt, brood of eieren.

Tsjonge. Als ik naar al dat eten en drinken op de foto kijk, voel ik me enigszins ongemakkelijk. Er zijn zo veel volwassenen en kinderen die niet weten óf ze vandaag wel (genoeg) te eten krijgen. En moet je ons nou zien… Ik ervaar geen stress over het feit dat ons geld nu echt bijna op is, we hebben vandaag nog maar een paar tientjes op onze rekening. Maar ik vind dat we bofferds zijn en ik voel me reuze tevreden en dankbaar.

Ik heb beloofd alles te delen, dus dat ga ik doen (al voel ik me er enigszins ongemakkelijk over). Het bonnetje is te lang om te fotograferen, dus hieronder een opsomming van onze uitgaven vandaag:

 • Fruit: bananen, appels, peren
 • Groenten: andijvie, 2x courgette, 2x netje tomaten, aubergine, komkommer, lenteui, broccoli, wortels
 • Kruiden: versie koriander
 • Zuivel: 5 liter melk, 2 liter yoghurt, 1 liter houdbare melk, turkse yoghurt, 3x mozarella, kaas jong belegen, strooikaas, smeerboter
 • Saus: ketchup
 • Basis: 5 kg aardappelen, pasta, rozijnen, linzen, gezeefde tomaten, tomatenblokjes, 3 stokbroden, 4 verse broden
 • Extra: snoeprozijntjes, reep chocolade, chocoladekoekjes, paprikachips, museli
 • Dranken: 3 liter sinaasappelsap, 3 flesjes bier, 1 fles wijn, 1 fles port
 • Vlees: kipfilet, krokante kipschnitzel, spekjes
 • Overige: babydoekjes, plastic draagtas

Het brood was ook weer zo goed als op, wat gaat dat hard zeg. Vers brood is trouwens zo verschrikkelijk lekker! Vandaag mijn lunch zonder beleg gegeten, en niet eens omdat ik moet besparen…

peultjes zaaien bij gaasIk heb vandaag hard gewerkt in de moestuin! Veel onkruid wieden en een beetje oogsten van de spinazie, radijsjes en verse munt. We hebben palen en gaas (11 meter via marktplaats, de rest verkopen we gewoon weer!) van 3 meter lang geplaatst, zodat het hele bed met peultjes goed ondersteund kan worden. Het was wel een dag van heen en weer rijden. Ik heb ook nog ergens gratis peterselie en prei opgehaald, dat gaf iemand weg via facebook. Zo leuk! Aan het einde van de dag was ik echt moe (oja, ik geef ook nog borstvoeding tussen alle bedrijven door) dus we hebben frietjes en minisnacks gebakken. Mag best voor een keer, toch?

Dinsdag: marktplaats

De rest van het gaas is alweer verkocht. Wij hebben het tegen een bodemprijs gekocht dus durfden het wel voor hetzelfde bedrag te koop te zetten. We hebben dus eigenlijk gratis gaas in de tuin. Fijn! De kopers waren bekenden uit de kerk. Ze gaven er een bon voor ijsjes bij. Zomaar. Hoe lief is dat? Daar gaan we van genieten!

We hadden twee matrassen op Marktplaats gezet en die zijn ook al verkocht. Zo komt er toch ineens weer geld binnen, en dat geeft een veilig gevoel!

zelf aan kas makenWoensdag: doe-het-zelf

We maken zelf een kas voor in onze moestuin. Het glas hebben we gratis kunnen ophalen. Verder is zo’n kas natuurlijk een investering, die we overigens delen met onze ‘moestuinvrienden’. Het eerste deel hout hebben zij gelukkig betaald, dat kon er vandaag simpelweg niet meer af. Ik vond dat de prioriteit toch wel bij boodschappen moet liggen. En gelukkig is mijn man heel handig, dat is ook wat waard.

Mijn zoontje van 6 en dochtertje van 3 slapen niet meer bij elkaar. Ze kregen niet de nachtrust die ze nodig hebben, zullen we maar zeggen. Nu slaapt zij tijdelijk in de logeerkamer. Best saai hoor, zo’n kale kamer waar ook rommel staat. Het raam zou ze zelf open kunnen doen door op een stoel te klimmen (die ook op de logeerkamer staat) dus we hebben haakjes gekocht zodat je het raam vast kan zetten. Niet per se prioriteit, maar het moest een keer gebeuren. Met zoiets ben je natuurlijk liever niet te laat…

ijsje etenDonderdag: genieten

De cadeaubon voor ijsjes hebben we meteen maar gebruikt. Met z’n allen op de fiets en lekker in het zonnetje genoten van super lekker Italiaans ijs. Ze zaten helemaal onder. Alles kan een sopje gebruiken, inclusief dochterlief.

Haar autostoeltje is trouwens kapot. De stof zat los waardoor het piepschuim in de hoofdsteun ook kapot ging. De kinderen gingen er steeds vaker van die grappige witte bolletjes uit schrapen. Een nieuw stoeltje is niet zo verschrikkelijk duur, een tweedehands stoeltje al helemaal niet, maar mijn man heeft de stof gewoon vastgemaakt met drukknoopjes. Dat had hij nog ergens in de schuur liggen. Weer geld bespaard! De zuignap van onze tomtom moest helaas wel vervangen worden. Die kosten zie je dus ook nog terug.

Oh ja, in het kader van besparen in de toekomst (eigenlijk is het een luxe als je voor de langetermijn kunt denken, toch?) ben ik bezig met een kruidentuintje waar ik eindeloos van kan plukken. Koriander en rozemarijn heb ik vandaag gekocht. Heerlijk om door zo’n tuincentrum te lopen. Alles ruikt zo lekker!

Vandaag kregen we het geld voor de verhuur van onze auto binnen. Dat is een vaste prijs, maar we krijgen op een later moment ook nog geld per kilometer die gereden is. Dat zal wel eind van de maand worden denk ik.

Overzicht inkomsten en uitgaven

Waar we deze Mama Challenge
mee begonnen
€ 150,31
Benzinegeld van zakgeld betaald € 20,00 +
Benzinegeld na auto uitlenen € 26,00 +
Tanken € 38,20 –
Benzinegeld na auto uitlenen € 58,25 +
Boodschappen bij de Lidl € 19,84 –
Boodschappen bij de Hoogvliet € 10,11 –
Afschrijving kaartje Moederdag € 0,69 –
Tanken (teller op nul voor verhuur) € 26,98 –
Ruitvloeistof voor de auto € 4,24 –
Palen voor in de moestuin € 14,98 –
Gaas voor in de moestuin € 25,00 –
Boodschappen bij de Lidl € 58,49 –
Boodschappen bij de Hoogvliet € 9,84 –
Matrassen verkocht via Marktplaats € 20,00 +
Gaas verkocht via Marktplaats € 25,00 +
Haakjes voor het raam € 3,39 –
Zuignap voor tomtom € 12,95 –
Kruiden voor in de tuin € 4,48 –
Opbrengst auto verhuren € 15,00 +
Nog te besteden € 85,37

 

De balans opmaken

Als ik onderaan de streep kijk, hebben we het super goed gedaan tot nu toe! Na het weekend komt het salaris van mijn man weer binnen. Die paar dagen die nog over zijn komen wel goed, want de meeste boodschappen heb ik al in huis. We moeten nog wel een keer tanken, maar dat lukt hier wel van.

We hebben € 229,19 uitgegeven, dat is veel meer dan het budget waarmee we deze Mama Challenge begonnen. Er is € 164,25 binnengekomen, waaronder natuurlijk benzinegeld dat we als onkostenvergoeding kregen.

Dit weekend komt er nog één update van deze Mama Challenge. Ik wil de updates niet te lang maken, dus ik schrijf nog een apart stukje over hoe we het vonden om dit te doen en wat we ervan geleerd hebben. Je hoort nog van me!

Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust!

 

Lees ook de andere updates:

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Goed hoor! Missen de bedragen bij het lijstje?

  Als je het zo leest voelt het niet eens als te vreselijk krap, mooi is dat. Maar het is wel duidelijk dat jullie het zo niet zouden redden zonder de extra bedragen die binnenkomen. Heel slim dus!

  • Elkedagmama.nl

   Hoi Multivroon! Nee, ze missen niet maar op je mobiel kun je het niet zien, tenzij het scherm draait. Ik ga kijken of ik dat kan oplossen! Bedankt voor de melding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *