Stoofpeertjes (in)maken

stoofpeertjes inmakenDe meeste mensen zijn er dol op: stoofpeertjes. In aanloop naar Kerst zie je allerlei recepten voorbijkomen. Voor mij hoeft het niet zo, maar mijn oudste is er gek op. Belofte maakt schuld, dus ik dook de keuken in om stoofpeertjes klaar te maken. Maar hoe doe je dat? En als je een grote hoeveelheid maakt, waar laat je dat allemaal?

Deze lekkernij is goedkoop, het recept is eenvoudig, je huis gaat er heerlijk van ruiken en de oplossing voor de grote hoeveelheid is ideaal: inmaken!

stoofpeertjes (in)makenRecept stoofpeertjes

Dit is wat je nodig hebt:

 • 2 kg stoofperen (Gieser Wilderman stoofperen bij de Lidl voor minder dan twee euro!)
 • 2 eetlepels kaneel
 • 150 gram suiker
 • water
 • eventueel 1,5 dl rode wijn

stoofpeertjes (in)makenSchil de stoofperen en snijd ze in de lengte in vieren. Zo kun je eenvoudig het klokhuis eruit halen. Was ze vervolgens en doe ze in een pan. Voeg de kaneel en suiker toe en zorg dat de stoofpeertjes voor driekwart onder water staan. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag. Eventueel voeg je nu de rode wijn toe. Het geeft de stoofpeertjes iets meer smaak, maar ik heb het niet gedaan omdat ik die smaak juist niet zo lekker vind. Laat de stoofpeertjes ongeveer 2 uur zachtjes stoven.

stoofpeertjes (in)maken

Inmaken

Een half uur voordat de stoofpeertjes klaar zijn, kun je voorbereidingen treffen voor het inmaken. Neem glazen potten met een metalen deksel die klikt (zoals van bruine bonen, appelmoes, potgroenten) en zorg dat zowel de potjes als de deksel goed schoon zijn. Het is belangrijk dat alle bacteriën dood zijn. Je kunt dit met heet water en soda doen bijvoorbeeld. Ik heb zelf alles goed afgewassen en vervolgens de dekseltjes 10 minuten in een kleine pan met kokend water gelegd en de potjes in een voorverwarmde oven van 100 graden gezet. Ik heb het zo steriel mogelijk gedaan, omdat je het straks kan weggooien als er bacteriën achterblijven.

stoofpeertjes (in)makenGiet het water van de deksels na die 10 minuten vast af, zodat ze kunnen afkoelen.

Vervolgens zet je de potjes op het aanrecht, niet al te dicht op elkaar. Kijk uit, want ze zijn gloeiend heet en ik had ook steeds de neiging ze ‘even te verplaatsen’. Niet doen dus haha. Zorg dat je de rand van de potjes niet aanraakt, tenzij je ovenhandschoenen super steriel zijn natuurlijk… (hier in elk geval niet!)

Vul de potjes tot in elk geval driekwart met de stoofperen, meer kan ook. Ik heb het met een (schone!) opscheplepel en een vork gedaan. Probeer ook de randen van de potjes schoon te houden. Vervolgens heb ik met een maatbeker het sap uit de pan geschept en in de potjes gedaan. Dit kun je natuurlijk ook heel makkelijk met een trechter doen, als je die hebt. Vul de potjes met het vocht tot ongeveer 1 cm onder de rand. De ruimte die overblijft zorgt ervoor dat het potje vacuüm kan trekken.

stoofpeertjes (in)makenSluit de potjes af met de deksels. Probeer hierbij  de deksels aan de binnenkant niet aan te raken. Je kunt ze inmiddels wel met de hand vastpakken. Ik heb ze vervolgens stevig aangedraaid met een ovenhandschoen. Zet de afgesloten potjes 10 minuten ondersteboven en draai ze daarna weer om. Schrik niet als je geregeld een harde ‘plop’ hoort, dat is een goed teken!

Door dit inmaken kun je eten maandenlang goed houden! Wanneer je later een potje pakt en je kunt de deksel indrukken (klik!), is het niet goed gegaan en zou ik het niet meer eten. Dat geldt trouwens ook voor eten uit potjes die je in de winkel koopt.

Potten groenten uit de winkel koop ik overigens bijna nooit. Ik vind het niet lekker, en er zitten naar mijn mening te veel zout, suiker, e-nummers of conserveringsmiddelen in. Door het zelf te doen bepaal jij de inhoud, de smaak en het is veel goedkoper. Je hoeft daarnaast maar één keer in de keuken te staan, maakt alles op (geen voedselverspilling) en je bent op andere, drukke momenten heel blij dat je iets lekkers in de kast hebt staan. Ik ga hier wel plezier aan beleven tijdens de kraamtijd…

Resultaat

Ik vond het heel leuk om te doen en het huis rook heerlijk. Mijn oudste zat op school en de jongste speelde lekker zelfstandig. Met de feestdagen voor de deur, heb ik de muziek (kerst van Sela, fijn!) lekker hard aangezet. Het was heel relaxed bezig zijn zo!

Qua recept: ik had meer water gebruikt omdat ik bang was dat ik de potjes niet van voldoende vocht zou kunnen voorzien, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Er zat daardoor wel minder smaak aan de stoofpeertjes dan verwacht, maar nog steeds was het lekker.

Het inmaken ging heel goed, behalve bij één potje. Dus na het avondeten hebben we deze direct gegeten met een bakje yoghurt. Helemaal niet verkeerd! Verder vind ik het fijn dat we niet dagenlang stoofpeertjes als toetje hoeven te eten. We trekken in de toekomst gewoon af en toe de voorraadkast open. Ideaal!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Konijn

  Hee wat leuk dat ik op jouw website kom. Ik wil stoofpeertjes inmaken en zocht daarnaar. Ik heb heel mijn leven(66 jaar) al heel wat peertjes gegeten en het blijft lekker😋 Meestal deed ik ze na het schillen in de diepvries, maar nu wil ik het eens anders doen. Ga nu dus potjes met peren proberen. Ben alleen altijd zo bang dat ze toch last hebben van schimmelvorming, ondanks dat ik heel secuur werk.
  Maar nu komt het mooiste: wat leuk dat je SELA op hebt staan. Zo mooi!! Wat kunnen we nog steeds genieten van de mooie muziek van Kinga. Heerlijk!!!

 2. Annemarie

  Goed idee!
  Heb net 6 kilo gemaakt voor 2 kerstdagen voor (schoon)familie, maar ik vind het altijd zo jammer als je het niet meer kan kopen en je er net trek in hebt… de glazen potten zijn al in de vaatwasser geweest. Nog een keer goed schoonmaken, peertjes kopen en aan de slag! Dank voor de info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *