Thuisblijven: hoe doe je dat financieel?

Elke maand komt er geld binnen en gaat er geld uit. Hoeveel dat nu bij ons is, hebben we redelijk helder. De vraag is wat er precies verandert als ik zou thuisblijven en waar je nog in zou kunnen snijden. Ik laat je zien wat onze financiële situatie is. Mocht jij het ook overwegen om thuisblijfmoeder te worden of om een andere reden minder geld te besteden hebben, dan hoop ik dat dit je meer inzicht geeft.

Inkomsten huidige situatie

Salaris partner € 1.600,00
Salaris van mij € 1.600,00
Teruggaaf IB/PVV € 340,00
Kinderopvangtoeslag € 290,00
Kinderbijslag € 128,00
Kindgebonden budget en zorgtoeslag € 0,00
Totale inkomsten € 3.958,00

Uitgaven huidige situatie

Verzekeringen € 287,00
Belastingen € 70,00
Auto (zonder benzine) € 84,00
School € 10,00
Koor € 25,00
Abonnementen (inclusief Netflix) € 15,00
Afbetaling studiekosten € 147,00
Bellen en internet € 80,00
Kinderopvang € 420,00
Energie € 79,00
Schoonmaakster € 100,00
Hypotheek € 823,00
Giften € 360,00
Eigen risico sparen € 50,00
Kleding € 100,00
Sparen € 100,00
Eten drinken leven* € 1.208,00
Totale uitgaven €  3.958,00

 

* Eten-drinken-leven is alles wat we overhouden na de vaste lasten: boodschappen, kapper, kleding, benzine, cadeautjes en uitjes.

Veel vaste lasten kunnen lager of worden automatisch lager wanneer je minder inkomen hebt. Om straks genoeg over te houden voor eten-drinken-leven, zou dit ons ambitieuze plan zijn:

Inkomsten als ik thuis blijf

Salaris partner € 1.600,00
Salaris van mij € 0,00
Teruggaaf IB/PVV € 350,00
Kinderopvangtoeslag € 0,00
Kinderbijslag € 200,00
Kindgebonden budget en zorgtoeslag € 238,00
Totale inkomsten € 2.388,00

 

Uitgaven als ik thuis blijf

Verzekeringen €     264,00
Belastingen €     87,00
Auto (zonder benzine) €     84,00
School €     10,00
Zwemles €     35,00
Abonnementen €     7,00
Afbetaling DUO €     40,00
Bellen en internet €     80,00
Energie €     79,00
Water €     19,00
Hypotheek €   823,00
Giften €   240,00
Zakgeld F. (inclusief kleding) €     35,00
Zakgeld van mij (inclusief kleding) €     35,00
Eten drinken leven* €   550,00
Totale uitgaven € 2.338,00

 

Bovenstaande situatie zou pas ingaan na mijn zwangerschapsverlof, dus eind april 2015. Tegen die tijd heeft mijn zoontje van 5 zwemles en hebben we er een baby bij inclusief het eindeloze-luier-gebruik. Omdat we weer eens goed naar onze financiën gingen kijken, hebben we alle uitgaven heroverwogen. Sommige verzekeringen kunnen we verlagen, andere willen we juist verhogen of aanschaffen. Verder zullen we echt een aantal luxe zaken moet schrappen: Netflix, koor, sparen voor kleding en eigen risico. Mijn man en ik hebben straks ons eigen spaargeld waarvan we onze kleren moeten kopen én waar we extraatjes of uitjes voor onszelf van kunnen betalen. Onverwachte en hoge kosten zoals autoschade, APK of eigen risico zullen we straks van ons spaargeld moeten betalen. We zitten niet graag op ons geld, dus veel is het niet. Het is wel een fijne buffer die we de komende maanden kunnen vergroten. Veel vaste lasten hebben we nu al lager hebben ingericht. Ongelofelijk hoeveel je kunt besparen als je eens kritisch naar je financiën kijkt!

Een heel verschil ten opzichte van onze huidige situatie. De vaste lasten hebben we helder in kaart gebracht. De vraag en de zorg die bij mij blijft: kunnen we van € 550 ‘huishoudgeld’ (want zo heet het dan natuurlijk) rondkomen? Dat wil ik graag eerst uitproberen…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Daphne

  Hey. 3 jaar na datum van dit blog lees ik jou mooie verhaal. Ben sinds 1 maand ook thuisblijfmoeder. Ik wilde weten hoe het je bevalt? Wij struggelen nog met het rondkomen enzo. Ook de zorgtoeslag en kindggebonden budget moet nog opgang komen. Omdat ik halver wegen het jaar instap krijg ik een geschat berag voor de zorg toeslag en kindgebonden budget over 2017. Belastingdienst kennende moeten we er wel even opwachten. Ben nu voornamelijk nieuwsgierig hoe het je bevalt. Groetjes Daphne

 2. Lucretia

  Ik zou dolgraag nog een keer met je doorpraten over thuisblijfmoeder worden. Ik ben ook christen en je stukje onder kopje kennismaking is een feest van herkenning. Ik worstel met dezelfde vraag over hoe je dat doet, thuisblijfmoeder worden en hoe je het financieel aanpakt, maar ook qua ritme en toekomstperspectief…. Want wat wil je uiteindelijk zelf gaan doen als de kinderen groter zijn?

 3. Marianne

  Hai, en lukt het om rond te komen? Of moet echt iedere cent omgedraaid worden? En wat is pvv teruggave?
  Ik overweeg of twee dagen te gaan werken of misschien wel te stoppen als het zou kunnen. Maar misschien lukt dat niet en moet ik 3 dagen blijven werken met 3 kids. Nog tips?
  Groetjes marianne

  • Elkedagmama.nl

   Hoi Marianne, het rondkomen lukt maar af en toe is het best pittig. Ik probeer wat extra te verdienen door onze auto te verhuren, maar ook een gastenkamer in huis en ik kook tegen betaling voor vrienden. Het haalt de ergste druk er een beetje af. Het blijft pittig, maar het lukt wel.
   Ik scan trouwens ook aanbiedingen, knip zelf het haar van de kinderen, koop zoveel mogelijk tweedehands en verkoop ook spullen die we zelf niet meer gebruiken, elk jaar je verzekeringen, telefoon/internet en gas/water/licht ergens anders goedkoper afsluiten. Met boodschappen en koken kun je trouwens ook heel creatief omgaan. Ik zou je adviseren om een periode te proberen rond te komen van dat bedrag dat je te besteden hebt als je minder werkt of stopt met werken. Het is wel handig om dan ook uit te zoeken waarin je vast inkomsten en uitgaven veranderen (denk aan toeslagen bijvoorbeeld). En dan gewoon ervaren hoe je het vindt om dat een paar maanden te doen. Je zult het roer moeten omgooien dus wees niet te streng als het je de eerste tijd nog niet goed lukt. Van een hogere levensstandaard afkicken valt niet mee…

   Succes! Laat me weten wat je gaat doen, ik ben erg benieuwd!

   Ps. PVV is premie volksverzekeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *