Waarom leven met minder zoveel meer geeft

genieten van de tuinGeef het toe, je was nieuwsgierig naar deze Mama Challenge: even onbeschaamd in mijn kasboekje gluren! Het geeft niet hoor. Ik zou ook gekeken hebben. We krijgen vaak de vraag hoe we nou kunnen rondkomen van relatief weinig geld. En als het dan een keertje tegenzit, wordt het natuurlijk interessant. Redden ze het of redden ze het niet? Maar we hebben het gered. We hielden zelfs nog wat over. Ik kan het je eigenlijk van harte aanbevelen, dat leven met minder geld…

Er was veel belangstelling voor deze Mama Challenge. Het aantal bezoekers op mijn website bereikte hoogtepunten. Leuk, dankjewel daarvoor. Mag ik daarmee beginnen?

Besparen kan heel leuk zijn

We krijgen vaak medelevende reacties als ik over onze ‘situatie’ vertel of als mensen mijn blog lezen, zeker de afgelopen weken toen het financieel even wat lastiger werd. Ik moest daar wel om lachen. We voelen ons eigenlijk heel rijk. Ik zeg ‘we’ omdat ik heb gezien dat dat ook zo voelde voor mijn man en onze kinderen. Ineens aten we hele andere dingen, met andere mensen, werden we blij als we wat verkocht hadden en genoten we van de eenvoudige dingen. Besparen prikkelt je creativiteit!

Leven bij de dag geeft rust

Het was een bevrijding om ineens bij de dag te moeten leven. Sinds ik niet meer werk, doe ik dat sowieso al meer. Doordat we minder te besteden hadden, ging ik zo min mogelijk naar de winkel. We bekeken de situatie per dag. Ik wist ’s middags niet wat ik ’s avonds zou gaan koken. Ik voelde me rustig en tevreden. Er was genoeg in de (koel)kast om iets fijns van te maken. Iets wat goed genoeg was, ook al was het niet heel veel of heel luxe.

Tijd is geld

Dat bij de dag (moeten) leven gaf ruimte in mijn hoofd. Tijd is geld, zou je kunnen zeggen. Ik had genoeg tijd en daarin kon ik heel veel dingen doen. Mijn eigen wasmiddel maken (veel goedkoper), aanbiedingen afstruinen, de auto met de hand wassen, zelf koekjes bakken, enzovoorts.

Genieten van genoeg

Weet je wat ik ook geleerd heb? Dat we veel geluk hebben met de mensen om ons heen! Familie, vrienden, bekenden uit de kerk… wat hebben wij veel mensen om op terug te vallen. Die gedachte maakt natuurlijk ook dat we geldtekort niet als stressvol ervaren. Zonder dat we erom vroegen, stond iemand voor de deur met oogst uit de moestuin of een pak luiers die ze over hadden. Voor mij zijn dat zegeningen, een teken dat God voor ons zorgt. Niet met luxe, maar met genoeg om van te genieten.

 

Nu ben ik wel opgelucht  dat deze maand voorbij is en dat er nieuw salaris is binnengekomen. Ik was wel klaar met verantwoording aan jullie afleggen. Het eerste wat ik deed toen de nieuwe maand begon? Schaamteloos een nieuwe reep chocolade kopen voor mijzelf, haha. En niemand die meekeek! Ja, nu weet je het alsnog. Maar dit was dan ook echt even het laatste!

Bedankt voor jullie goede tips bij deze Mama Challenge, en voor jullie betrokkenheid en lieve reacties!

Lees hier alle updates terug van deze Mama Challenge:

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Bedankt voor het delen en inspireren. Vooral de laatste zin van het eerste ‘argument’ zet mij aan om opnieuw naar onze uitgaven te kijken, ook al is het niet persé ‘nodig’.

  Ik raad je aan het boek ‘Duizend maal dank’ van Ann Voskamp te lenen van iemand. Sluit mooi aan op deze gedachte van eenvoudig genieten (vaak dubbel genieten)…

 2. Leuk je challenge was herkenbaar…
  Alhoewel deels… wij hebben een budget van 400 per maand voor boodschappen en kadootjes ed. Meer hebben we wel, maar niet perse nodig… dus is het steeds weer een leuke mini challenge voor ons hier om uit te komen iedere maand :)
  Ik vond het leuk om met je mee te lezen en wat je schrijft is helemaal waar hoor je wordt creatief en er is zoveel geld te besparen ;)…
  groetjes Ilse
  oh wij = in ons geval 2 volwassen en 2 jongens (lees veelvraten) van 5 en 7 :)

 3. Els van Drie

  Fijn te lezen dat je in deze challenge zegen vind. Ik heb dat vele malen mogen mee maken. Vrede in het hart, feestvieren ook als er niks is. Mijn kinderen weten dit nog wel.
  Je geeft je kinderen iets kostbaars mee, vertrouwen!

 4. Als ik met weinig geld tot het einde van de maand moet, geef ik aan het begin van de volgende maand vaak heel veel uit omdat dan alles op is. Benieuwd of jij dat ook hebt of daar een hele slimme oplossing voor hebt (of immense voorraden).

  • Elkedagmama.nl

   Hoi EnJoyPes, dat kan ik me voorstellen. Nu heb ik die voorraad al deels aangevuld, zie mijn laatste update van deze Mama Challenge. Of ik immense voorraden heb? Ik heb wel altijd wat afbakbroodjes, aardappelen, brood, eieren enzo in huis. Dat vul ik door de maand heen aan. Voor als er gasten komen, dat heb ik van mijn moeder geleerd. Maar als je aan het begin van die nieuwe maand voorraden moet aanvullen, ben je dus nog niet klaar met besparen. Dan moet je je nog even inhouden. En dat zou ik dan weer lastig vinden. Zodra er bij ons geld binnenkomt, wil ik weer boodschappen doen zonder zorgen. Maar dat kan in jouw geval dan nog even niet. Ook dan: alleen kopen wat je nodig hebt, eenvoudig eten en letten op de aanbiedingen. Succes!

   • Ik merk vooral dat de balans er nog niet helemaal is. Als ik het echt ‘goed’ zou doen, zou ik elke week met ongeveer even veel boodschappengeld rond moeten kunnen komen. Maar nu wil ik inderdaad als het salaris er is (deze week dus) boodschappen doen zonder zorgen, om vervolgens in de laatste week mijn kastjes weer leeg te schrapen. Zolang we het redden, is er niet echt een probleem trouwens maar ik zou willen dat mijn uitgaven elke week ongeveer gelijk waren. Nu ik het zo opschrijf: ik moet me gewoon leren inhouden die eerste week :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *