Zelf Vlaamse frietjes maken

zelf frietjes makenHet laatste recept van de Mama Challenge #1: Vlaamse frietjes!
De 17 kilo aardappelen zijn eindelijk op! We hebben er andijviestamppot, aardappelgratins, verschillende ovenschotels (waarvan één mislukt, oh die was echt niet lekker!), bietjesstamppot, aardappelkoekjes, aardappeltaart en deze Vlaamse frietjes van gemaakt. Ook zijn er wat aardappelen door de soep gegaan of bij de groenten met vlees gebruikt.
Lees nu gauw verder hoe je zelf ‘patattekes’ maakt.

Als ik in België kom, bezoek ik graag zo’n houten hutje aan de kant van de weg waar je echte Vlaamse frites kunt kopen. Met die zure mayo, weet je wel? Het was even bikkelen (lees: heel veel schillen, snijden en voorbakken), maar we hebben van de laatste paar kilo aardappelen Vlaamse frietjes gemaakt.

Recept Vlaamse frietjes

Dit is wat je nodig hebt:

  • grote aardappelen
  • zout
  • frituurolie
  • frituurpan
  • theedoek
  • vergiet
  • heel veel keukenpapier

aardappelen

Schil de aardappelen en haal alle lelijke stukjes eruit. Was ze vervolgens grondig. Snijd de aardappelen in lange, dikke stukken van zo’n 1,5 cm dik. Doe de frietjes in een pan met een flinke eetlepel zout en lauw water. Zorg dat ze goed onder water staan en laat ze zo een tijdje staan. Op deze manier onttrek je zetmeel uit de aardappel, waardoor de frietjes straks niet aan elkaar plakken. Spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Dep ze eventueel nog goed droog met een theedoek.

zelf frietjes maken

Bak de frietjes eerst voor in frituurolie van 140 graden. Na 4 minuten haal je ze eruit en laat je ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Vries ze daarna eventueel in, dat is wel een aantal weken goed houdbaar.

Nu al frietjes eten? Verhoog de temperatuur van de frituurolie naar 190 graden. Bak de frietjes nog ongeveer 5 minuten. Eet smakelijk!

Resultaat

Ik denk dat het niet voldoende loont om zelf friet te maken vanwege kostenbesparing. En het is erg veel werk als je een aantal kilo wilt maken. Voor Vlaamse frietjes moet je eigenlijk het aardappelras Bintjes gebruiken. Die keuze had ik niet, want de 17 kilo aardappelen moesten op voor de Mama Challenge #1. Toch was het een geslaagde maaltijd!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *