Zelf wasmiddel maken

wasmiddel makenMet de komst van een baby draait de wasmachine overuren. En het kost nogal wat, dat wasmiddel. Ik lees regelmatig dat het eenvoudig is om zelf wasmiddel te maken. Het is goedkoper, milieuvriendelijker en duurzamer dan wasmiddel dat je koopt in de winkel (vaak met toegevoegde rotzooi, waaronder plastic!). Het was even zoeken naar de juiste zeep, maar toen kon ik aan de slag. Net toen mijn wasmiddel op was, kon ik de lege flacons vullen met mijn eigen wasmiddel. Een kind kan de was doen! Ik kan niet anders zeggen: ik ben su-per enthousiast! Kom maar op met die eindeloze stroom rompertjes…

Recept wasmiddel

Dit heb je nodig:

 • 80 gram Marseille zeep
 • 5 liter water
 • rasp
 • pan of emmer
 • garde of mixer

Dat is alles. Geweldig toch? De zeep moet je raspen en mengen met kokend water.

wasmiddel makenRaspen deed ik met een keukenrasp en het mixen deed ik gewoon in een grote pan met een garde. Vervolgens laat je het 24 uur staan. Dan nog een keer mixen of doorroeren en vervolgens overgieten in lege flacons van wasmiddel bijvoorbeeld. Met een trechter of een maatbeker. Ik heb ook wel ervaringen gelezen waarbij ze het wasmiddel in een emmer lieten zitten en er steeds wat uitschepte met een beker of wasbol. Dat kan natuurlijk ook, maar vind ik zelf minder praktisch.

De zeep is geurloos, dat is voor mij een meerwaarde want ik houd niet van luchtjes. Je kunt ook druppels etherische olie toevoegen om het bijvoorbeeld een lavendelgeur te geven. Laat je niet door mij afschrikken als je van een geurtje houdt dus!

Andere toepassingen

Wanneer je 80 gram soda toevoegt, heb je wasmiddel voor de witte was. Ik durf dat zelf niet zo goed aan omdat soda de wasmachine (aluminium) kan aantasten. Bovenstaand ‘recept’ is dus voor de gekleurde en bonte was. Voor de witte was gebruik ik nog steeds Neutral, vloeibaar wasmiddel.

wasmiddel makenIk las op deze blog dat je Marseille zeep voor veel meer kunt gebruiken en dat het heel effectief of zelfs nog effectiever is: allesreiniger, shampoo, douchegel, toiletreiniger… voor deze prijs en met zo weinig moeite, ga ik dat zeker eens proberen!

Besparen

De zeep kun je op internet bestellen of bij een natuurwinkel kopen. Ik vond deze zeep niet bij de gewone drogist. Mijn blokje Marseille zeep van 240 gram kostte 4 euro. Online kun je het in grotere hoeveelheden en goedkoper (en al geraspt!) kopen.

wasmiddel makenMet dit blokje zeep van 240 gram kan ik ruim 15 liter wasmiddel maken. Ik heb alleen die 5 liter gemaakt, de rest van de geraspte zeep zit in een potje voor wanneer ik het weer nodig heb. Je kunt het eindeloos bewaren namelijk. Die 5 liter wasmiddel die ik heb gemaakt, heeft me dus iets meer dan 1 euro gekost. En ik denk dat ik met 5 liter een hele tijd vooruit kan…

Resultaat

Mijn wasmiddel bleef erg waterig. Ik las ergens dat je er dan keukenzout bij moet doen, maar dat hielp niet. Nog een keer wat laten inkoken hielp ook niet. Het is in principe gewoon bruikbaar, maar ik had een ander resultaat verwacht. Ik ben het dus maar gewoon gaan testen.

De eerste was met mijn zelfgemaakte wasmiddel heeft inmiddels gedraaid! Een smerig doekje met zwarte vlekken heb ik in een waszak gedaan toen ik de bonte was aanzette, zodat ik later kon zien of het goed schoon geworden was. Na afloop van het gewone wasprogramma was het doekje super schoon en het rook ook weer fris. Daar werd ik nou blij van!

Mijn allesreiniger was op, dus die fles heb ik ook maar meteen gevuld. Dezelfde verhouding als wasmiddel (maar dan 1 liter en 16 gram zeep). De schoonmaakster heeft mijn allesreiniger getest en vond het prima werken. Het maakte goed schoon volgens haar en het was zachter voor je handen dan andere allesreiniger. We zijn helemaal tevreden!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Reacties

 1. Thea

  Ipv marseille-zeep gebruik ik Goud zeep (Tricel) met een verhouding van twee eetlepels per liter heet water. de soda die ik er aan toevoeg (een dessert lepel) maakt het lobbig maar laat de zeep niet reageren met aluminium.

 2. Romy

  Kan je het ook met een blok ossengal zeep maken? Die is namelijk wel gewoon in de supermarkt te koop.. gebruik ik voornamelijk voor vlekken in mijn kleding.

  Gr romy

  • Elkedagmama.nl

   Hoi Romy, ik ken ossengalzeep alleen als vlekkenverwijderaar, maar niet om wasmiddel mee te maken. Mijn ervaring is dat zelfgemaakt wasmiddel niet altijd alle vlekken verwijderd. Daarom heb ik ook ossengalzeep liggen, voor eventuele hardnekkige vlekken. Ergens anders las ik trouwens dat je Marseillezeep ook kunt gebruiken als vlekkenverwijderaar… 2-in-1 dus! ;-)

 3. Annemarie

  Hoi!
  heb de 1e keer iets minder wat gebruikt omdat je aangaf dat het water bleef maar daardoor ging het bij mij erg klonteren.. nu opnieuw gemaakt en de derde lichting (ik doe nu bij de 2e en 3e keer, 2,5 liter per keer, handiger in mijn pan ;-)) is in de maak ;-)
  Superfijn!

  • Elkedagmama.nl

   Misschien ga ik het ook in kleinere hoeveelheden maken. Bedankt voor het delen van je ervaring! Ik wil binnenkort graag handzeep en afwasmiddel zelf maken. Dat moet dan ook in kleinere hoeveelheden. Ik hoef geen liters handzeep namelijk! ;-)

 4. Annemarie

  Ik ga het ook proberen als onze wasmiddel op is! Maar dan doe ik het wel door mijn elektrische keukenmachine.. die heeft ook een rasp functie.. wel zo gemakkelijk ;-). En leuk met de kids erbij!
  Ook leuke tip van ‘olijfzeep’. Binnenkort mail ik je mijn resultaat ;-)!

 5. Ik gebruik al meer dan een half jaar dergelijk wasmiddel, maar gebruik als basis olijfzeep. Bij de ‘Turkse’ winkel is dat €1,50 per blok van 250 gram. Daar maak ik dus zo’n 3 maal wasmiddel mee. (5 liter per keer). Ik doe er wel soda bij voor de witte was. Werkt prima. (De was ruikt dan bijna net zoals het ruikt als je hebt buiten hebt gehangen om te drogen!) Ik heb een bekende die een reparatie- en onderhoudservice heeft voor witgoed. Ik zal hem eens vragen of die soda inderdaad schadelijk is.

  Wist je dat je als je langere tijd je wasmachine niet gebruikt (bijvoorbeeld een week vakantie), het deurtje dicht moet doen? Anders droogt het rubber uit en scheurt het. Ook van hem geleerd.

 6. Flo

  Wat een goed idee!! Lekker bezig Willeke! Als mijn wasmiddel op is ga ik het ook proberen! Je kan die zeep ook kopen bij Dille&kamille.. Byebye

 7. Wat leuk! Goed plan.

  Ik heb trouwens je idee voor de kinderkapstok aan de radiator nagevolgd. Leuke oplossing en veeeel sneller dan een zoektocht naar een in mijn ogen acceptabel kapstokje :)

 8. Wat cool dat je dit gewoon gewoon geprobeerd hebt! Ik heb het aantal keer overwogen, zelfs de zeep al in huis (in Frankrijk gewoon in de supermarkt) maar op de een of andere manier ben ik toch bang dat het niet werkt. Gek he? Heel benieuwd naar jouw ervaringen!

  • Elkedagmama.nl

   Hoi EnJoyPes, zeker gewoon proberen! Het is een werkje van niks, net zo snel als nieuw wasmiddel kopen in de winkel. En ik heb er inmiddels meerdere wasjes mee gedraaid en merk geen verschil. Het is allemaal gewoon schoon en ruikt fris! Deze zeep is de basis van wasmiddel (of schoonmaakmiddel) dat je in de winkel koopt. Er is gewoon niks toegevoegd voor de geur of structuur. Als ik jou was, zou ik het maar gauw gaan proberen. Gaat je een flinke duit schelen! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *